2012 m. kovo 31 d., šeštadienis

Blynai su pasukomis

Taigi po medaus ir morkų keksiukų kepimo man liko pasukų... ir nemažai. Aš jų kažkaip niekur nenaudodavau, taigi nusprendžiau pasiknaisioti po interneto platybes ir surasti kažką greitai ir lengvai pagaminamo, kam reikėtų tų pasukų. Ir radau!!! :)
Šitie blynai tikrai yra labai skanūs, o kas man labiausiai patiko tai, kad jie nepersisunke riebalais, kaip dažniausiai būna. Be to jie tokie minkštučiai minkštučiai ir tinka valgyti su bet kuo, kaip pavyzdžiui su sviestu ir ruduoju cukrumi arba su uogiene :)
Taigi padedame gaminimo procesą :)




Reikės:
  • 500 ml. miltų (ne gramų),
  • 500 ml. pasukų,
  • 2 kiaušiniai,
  • 1 a.š. druskos,
  • 1 a.š. sodos,
  • 2 šaukštai cukraus,
  • 2 šaukštai ištirpinto sviesto,
  • Vanilės, romo ar kokios tik norite esencijos keli lašai. (Aš naudojau romo)




Kas po ko ir kaip:
  • Kiaušinius ištriname su cukrumi ir sviestu (aš šį kartą naudojau aliejų). 
  • Supilame pasukas ir gerai išplakame.
  • Kitame inde išmaišome miltus, druską ir sodą. 
  • Į miltų mišinį po truputį supilti skystų produktų plakinį ir gerai išmaišyti. Įlašiname kelis lašus norimos esencijos (mano atveju romo). Dar kartą permaišome tešlą.
  • Na, o kai blynų masė paruošta kepame keptuvėje be riebalų arba tik su šlakeliu aliejaus. Apversti reikia, kai iš blynų ima kilti burbuliukai.
  • Kai blynai  iškepa dedame į lėkštę, apibarstome cukrumi, uždedame gabaliuka sviesto ir valgome, arba galima ir mėgstamos uogienės užsidėti.






Receptą radau čia.

Skanaus ;)

Apelsinų žievelės šokolade

Tai va daug nerašinėjus imuosi darbo ir pateikiu receptą. Kaip mano mama sakė: "Matai ką galima padaryti iš produktų, kuriuos lauk metam!" :)



Reikės:
  • 2 apelsinų žievelių (mano buvo maži apelsinai, ir ne su ta stora žievele),
  • 110 g. cukraus,
  • 100 g. juodojo šokolado,
  • žiupsnelio cinamono,
  • žiupsnelio gvazdikelių (maltų).



Kas po ko ir kaip:
  • Apelsinus gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, galite kelis kartus nuplikyti verdančiu vandeniu, bet aš juos tik gerai nušveičiau.
  • Supjaustykite ketvirčiais ir nulupkite žieveles. Apelsinus pasigardžiuodami suvalgykite, nes juk taip skanu :) Dėkite žieveles į puodą, suberkite cukrų, užpilkite vandeniu, kad apsemtų ir virkite 30 minučių - kol žievelės suminkštės.
  • Išvirtas žieveles atvėsinkite ir supjaustykite smulkesnėmis juostelėmis.
  • Karšto vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą, suberkite prieskonius ir išmaišykite. Žievelių juosteles pasmeikite šakute ir iki pusės arba visas mirkykite į šokoladą. Atsargiai sudėkite ant kepimo popieriaus ir nejudinkite jų kol nesustings.



Pastabos:
  • Žieveles į šokoladą mirkykite greitai, nes paskui šokoladas pradeda stingti ir gali gautis taip, kad puse apelsinų liks neišmirkyti, šokoladas sustingęs ir nebetinkamas antram kartui, o juk gaila gerą daigtą išmesti. 

Receptas iš knygos "Dovanos iš virtuvės"

Skanaus ;)

Medaus ir morkų keksiukai


Reikės:
  •  165 g. miltų,
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
  • 0,5 šaukštelio druskos,
  • 0,25 šaukštelio cinamono,
  • 0,25 šaukštelio malto imbiero,
  • 125 ml. rudojo cukraus,
  • 3 vidutinio dydžio morkų,
  • 4 šaukštų medaus,
  • 2 kiaušinių,
  • 240 ml. pasukų,
  • 80 ml. augalionio aliejaus.




Kas po ko ir kaip:
  • Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Keksiukų formeles ištepkite riebalais arba įdėkite keksiukų popierėlius.
  • Į dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius. Gerai išmaišykite ir įberkite druskos, suberkite cinamoną, maltą imbierą, cukrų, sudėkite tarkuotas morkas. Viską šiek tiek pamaišykite, kad morkos apsiveltų miltais.
  • Kitame dubenyje sumaišykite medų, kiaušinius, pasukas ir aliejų. Sumaišytus skystus produktus palengva įmaišykite į miltus. Tešlą gerai išsukite, kad neliktų miltų gumulėlių, tačiau nepermaišykite.
  • Į kėkvieną formelę įpilkite po 2/3 tešlos ir kepkite 25 minutes arba kol keksiukai gražiai apskrus.



Receptas iš knygos "Pietūs dėžutėje"

Skanaus ;)

2012 m. kovo 17 d., šeštadienis

Mėtų likeris

Šitas likeris labai lengvai pagaminamas, o ir saldus (kaip tikras likeris). Kas nemėgsta stiprių alkoholinių gėrimų, tai šitas likeris manau bus kaip tik :)




Reikės:
  • 350 g. cukraus,
  • 300 ml. vandens,
  • 250 ml. brendžio,
  • 120 ml. mėtų sirupo,
  • šviežios mėtų šakelės.



Kas po ko ir kaip:
  • Suberkite cukrų į vandenį ir kaitinkite ant ugnies maišydami, kol cukrus ištirps (užvirti sirupo nereikia, užtenka, kad jis bus šiltas). Į gautą skystį supilkite mėtų sirupą, išmaišykite ir palikite visiškai atvėsti.
  • Kai sirupas atvės į skystį supilkite brendį ir gerai išmaišykite.
  • Mėtų likerį supilkite į butelį, įmeskite mėtų šakelę ir palikite kelias dienas. Štai ir viskas, galite skanauti.



Receptas iš knygos "Dovanos iš virtuvės"

Skanaus ;)


Mėtiniai šokoladiniai gabalaičiai

Tai va priartėjo dar vienas gimtadienis, o ką padovanoti ir vėl galvoti teko. Pirma mintis buvo, kad reikia BŪTINAI kažką pagaminti pačiai, o veliau jau idėja ką nupirkti ateis į galvą pati. Taigi buvo pasitelkta į pagalbą mano turima knyga "Dovanos iš virtuvės" ir ką pagaminti buvo nuspręsta akimirksniu :) Pakramsnojimui "Mėtiniai šokoladiniai gabalaičiai", na o prie jų "Mėtų likeris" . Labai į temą šokoladiniams gabalaičiams :)




Reikės:
  • 150 g. juodojo šokolado,
  • 150 g. baltojo šokolado,
  • 2 šaukšteliai aliejaus,
  • 50 - 80 g. skaldytų mėtinių saldainių.




Kas po ko ir kaip:
  • Kepimo skardą išklokite folija ir išlyginkite raukšles.
  • Baltajį (arba juodajį, kaip jau norite, kad šokoladas sluoksniuotūsi) šokoladą susmulkinkite ir su šauksteliu aliejaus ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Kuo greičiau karštą šokoladą supilkite į paruoštą skardą ir išlyginkite. Dėkite į šaldytuvą ir laikykite 30 minučių.
  • Juodajį (arba baltajį jei prieš tai naudojote juodajį) šokoladą taip pat susmulkinkite ir ištirpinkite karšto vandens vonelėje su likusiu šaukšteliu aliejaus. Šokoladą kiek atvėsinkite ir supilkite ant sustingusio pirmojo šokolado sluoksnio. Šokoladą išlyginkite ir apibarstykite smulkintais mėtiniais saldainiais. Skardą su paruoštu šokoladu vėl dėkite į šaldytuvą 30 minučių.
  • Sustingusį šokoladą nuimkite nuo folijos ir sulaužykite norimo dydžio gabalėliais.
  • Uždarytame inde šaldytuve mėtinius šokolado gabalaičius galite laikyti apie 2 savaites.





Patarimai:
  • Jei nemėgstate mėtiniu saldainių labai lengvai juos galite pakeisti apelsininiais, citrininiais ar dar kokiais kitokiais saldainiais, tada gausis jūsų norimo skonio šokolado gabalaičiai (aš ir pati kitą kartą darysiu apelsininius šokolado gabalaičius) :)


Receptas iš knygos "Dovanos iš virtuvės"

Skanaus ;)

2012 m. kovo 9 d., penktadienis

Naminiai griliažiniai saldainiai


Va tai tau, atėjo ir praėjo ta Kovo 8-oji. O aš tą dieną stovėjau virtuvėje ir gaminau mėgstamiausią draugo saldumyną GRILIAŽĄ. Ne ne nepagalvokit, kad mūsų (moterų) dieną lepinau ne save, o antrają pusę (nors iš dalies tikriausiai taip ir buvo), paprasčiausiai gyvenimas jau taip sudėliojo, kad išvykti į užsienį reikia jam, o aš žinodama jo silpnybę sumasčiau, kad jei jau išvažiuoja tai bent kažką skanaus įmesiu jam į lagaminą, kad trumpam (o žinant jį tai po dviejų dienų jau nebeliks tų saldainukų) paskanautų jų. Tai va aš gera būdama parlėkiau iš darbo, padariau "dovanas" mamoms, trumpam užbėgome pas visas giminės moteris, pasveikinome su švente ir lėkėme namo, nes dar griliažas nepadarytas, lagaminai nesukrauti ir skalbiniai skalbimo mašinoje laukia, kada bus sudžiaustyti.

 
Mažoji vazelė buvo skirta mano mamai, na o didesnioji - draugo, mat sveikinti buvo dvi progos Kovo 8-osios ir praėjusio gimtadienio :)


Reikės:
  • 400 ml cukraus,
  • 200 g. maltų riešutų mišinio (aš riešutus visada pakepinu ir nulupu luobeles, bet manau, kad galima nekepintus naudoti),
  • 3 šaukštai lukštentų saulėgrąžų,
  • 2 šaukštai kokoso drožlių.



Kas po ko ir kaip:
  • Kvadratinę kepimo formą išklokite folija.
  • Cukrų suberkite į puodą storu dugnu ir ant didesnės ugnies maišydami kaitinkite, kolcukrus ištirps ir pasidarys auksinės (tamsaus gintaro) spalvos. 
  • Sumažinkite ugnį ir suberkite riešutus, kokosų drožles ir saulėgrąžas. Viską labai gerai išmaišykite.
  • Gautą masę greitai supilkite į folija išklotą kepimo formą, kol nepradėjo stingti šiek tiek palyginkite (padarykit kvadratinį blyną) ir palikite atvėsti, tada dėkite keletui valandų į šaldytuvą (šį kartą laikiau jame vos pusvalandį), kad griliažas sustingtų.
  • Išimkite griliažą ir suskaldykite norimo dydžio kąsneliais.



Suskaldyti tikrai nepavyks vienodais ir simetriškais gabaliukais, bet ir nereikia, juk ne restorano lankytojams nešite juos :) Be to skaldant pasiruoškite, nes mažų, atskilusių griliažo dalių rasite ne tik ant stalo, kur juos laužėte, bet ir ant žemės ar tokiose vietose kur net nemanėte, kad rasit :)

Kadangi mano draugui patinka grynas griliažas tai į šokoladą mirkyti man jo neleidžiama :) O šiaip jei norite ir turėsite kantrybės (ar jūsų smaližiais jos turės) tai ištirpinkite šokoladą ir pamirkykite jame, o kai šokoladas sustings tada skanaukite :)

Man dovanotos tulpės ir paruoštas griliažas, kuris bus suvalgytas ten, kur aš dar nesu buvusi :)


Receptas iš knygos "Dovanos iš virtuvės"

Skanaus ;)

2012 m. kovo 5 d., pirmadienis

Sluoksniuotos juostelės

Šaldytuvo kameroje jau gana netrumpą laiką užsistovėjo pakelis sluoksniuotos tešlos, kurią vis planavau sunaudoti, tik kažkaip ji ten vis užsimiršdavo, kol vėl netekdavo įkišti nosies į tą stalčių kuriame ji kantriai laukė savo debiuto dienos :) Ir ką, pagaliau jai pasisekė jos sulaukti. Suradau knygoje receptą, pergalvojau, kad visko turiu ir nieko nereikės prikti, taigi nusprendžiau tą saulėtą šeštadienį pagaliau ją sunaudoti.
Juostelės gan greitai pagaminamos, tik pradžioje su jų susukimu buvo bėdų, bet sukant ketvirtą juostelę pasidarė lengva ir tapau jų sukimo profė :D


Reikės:
  • 500 g. šaldytos sluoksniuotos tešlos,
  • 100 ml. rudojo cukraus,
  • 100 ml. aguonų,
  • 100 ml. sezamų,
  • 2 kiaušiniai.

Kas po ko ir kaip:
  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
  • Kiaušinius išplakite šakute. Sluoksniuotą tešląplonai iškočiokite, kad gautūsi didelis stačiakampis. Patepkite ją kiaušiniu, gausiai pabarstykite cukrumi, aguonomis ir sezamais. Tada tešlą pelenkite pusiau, šiek tiek ją suspauskite ir vėp aptepkite kiaušiniu, pabarstykite cukrumi, aguonomis ir sezamais.
  • Tešlą supjaustykite plonomis, ilgomis juostelėmis. Juostelių skaičius turi būti lyginis. Imkite dvi juosteles, uždėkite ją vieną ant kitos, viršų gerai užspauskite, kad kepdamos neišsileistų, tada susukite spirale ir apačioje vėl gerai suspauskite, kaip ir viršuje, kad neišsivyniotų.
  • Juosteles dėkite į kepimo skardą ir šaukite į orkaitę. Kepkite 15-20 minučių, kol juostelės gražiai paruduos.
  • recepte rašo, kad iškeptas juosteles galima laikyti iki 2 savaičių, jei jas išlaikysite, nes man jos nuo stalo dingo jau kitą dieną (nes kepiau jas vakare).

Labai skanu su pienu, o kas nemėgėjai gerti pieną galit kramsnoti prie kavos ar arbatos puodelio.


Skanaus ;)
Receptas iš knygos "Dovanos iš virtuvės"

2012 m. kovo 1 d., ketvirtadienis

Panetone (arba duonos) pudingas

Šitas perkeptas pyragas man nerealiai skanus, jis toks gražiai iškilęs ir, bent jau man, žymiai skanesnis nei originalas :) O kai užpili grietinėlės tai iš viso pirštus galima apsilaižyti. Bandėme ir su naminiu jogurtu, bet man skaniau su grietinėle. Aišku kalorijų tikriausiai taip pat pilnas tuntas jame, bet retkarčiais galima pasimėgauti ir neskaičiuoti jų (nors aš jų ir taip neskaičiuoju). Na, o kas jau labai jas skaičiuojat, tai siūlau palepinti, bet jau šeimyną, gal ir patys (gal labiau pačios) susigundysit paragauti bent mažulyti gabalėlį.


Reikės:
  • 400 g. panetone (jei jo neturit imkit baltą duoną ar pyragą),
  • 50 - 70 g. sviesto,
  • 500 ml. pieno,
  • 5 kiaušiniai,
  • 2-3 šaukštai cukraus.
 

Kas po ko ir kaip:
  •   Pyragą supjaustykite storokomis, apie pusantro centimetro skersmens, riekėmis. Abi puses aptepkite plonu sviesto sluoksniu. Dėkite riekeles vieną ant kitos į kepimo indą, kuriame kepsite pudingą (rinkitės didesnį indą, nes pudingas iškils ir gali per šonus pradėti bėgti ištirpęs sviestas).
  • Į pieną įmušame kiaušinius, suberiame cukrų. Viską gerai išplakame, kad kiaušiniai tolygiai susimaišytų su pienu, o cukrus ištirptų. Plakinį pilame ant pyrago riekių, pradžioje viskas iš karto nesupilsite, taigi reikės šiek tiek kantrybės, kol susigers pirmoji dalis supilto plakinio, o tada supilkite likusį. 
  • Kai supilsite visą plakinį ir jis susigers kišame pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 30-40 minučių. Pudingas gražiai pakyla ir paruduoja. Iškepusį pudingą kabinkite šaukštu, dėkite į lėkštes ir užpilkite grietinėle arba jogurtu.
 Nufotografuoti ištraukto iš orkaitės nespėjau, nes labai norėjosi skanauti greičiau :)

Pasiūlymai:
  • Jei kepsite iš baltos duonos, tai dėkite daugiau cukraus, galite tarp sluoksnių įmesti razinų, džiovintų vaisių ar ko tik sumastote.
  • Kaip siūlo knygos autorė galite vietoj sviesto riekes pertepti šokoladiniu kremu "Nutella", tada pudingas bus pusiau šokoladinis (reikės kada pabandyti ir pačiai toki variantą), bet čia jei kepsite baltą duoną.
Skanaus ;)

Receptas iš knygos "Metai Beatos virtuvėje".