2012 m. lapkričio 29 d., ketvirtadienis

Sezamų sausainiai

Šitie sausainiai buvo gaminami ne tiek dėl smalsumo ar įdomaus recepto, kiek dėl to, kad mano draugas tiesiogine to žodžio prasme svaigsta dėl sezamo sėklų. Dėl to ir aišku dėl to, kad knygą kurioje radau šį receptą jis man pats padovanojo gimtadienio proga, taigi nusprendžiau jam jų iškepti. Sausainiai man labiau primena saldžius plonus traškučius. Daugiausiai vargo buvo, kol aš juos iškepiau, nes didžioji ir pagrindinė dalis susideda iš cukraus, o jis kaip žinia lydosi, dėl to sausainiai iš maulyčių apvalių storuliukų rutuliukų pavirsta į plonus ir ganėtinai didelius traškius sausainius.


Reikės:
  • 200 g. cukraus,
  • 150 g. sezamo sėklų,
  • 1 kiaušinis,
  • 55 g. miltų,
  • 55 g. sviesto.


Kas po ko ir kaip:
  • Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.
  • Kiaušinį šiek tiek paplakame, kad baltymas susimaišytų su tryniu.
  • Į išplaktą kiaušinį supilame sezamo sėklas, cukrų, supilame išlydytą sviestą ir suberiame miltus. Viską išmaišome iki vientisos masės.
  • Į kepimo skardą dėkite po šaukštelį gautos tešlos toliau vienas nuo kito (aš dėjau labai mažus šaukštelius ir man skardoje puikiausiai tilpo 16 sausainių), nes kepdama tešla plėsis į šonus. Sausainius kepkite 5 - 10 minučių, kol gražiai paskrus ir paruduos. stebėkite sausainius, nes galite juos greitai sudeginti.



Receptas iš  knygos "Beatos virtuvė: Kepinių knyga"

Skanaus ;)

"Afganai" - sausianiai su traškesiu

Dar niekada nesu nei mačiusi, nei girdėjusi, kad sausainius galima paversti traškiais kukurūzų dribsnių dėka, bet pasirodo galima, tai ir nusprendžiau išbandyti šituos sausainius, na ir dar dėl to keisto jų pavadinimo. Sausainiai lengvai pagaminami, skanūs, bet man trūko to šokolado, kuriuo siūlo papuošti sausainius, bet deja deja šokolado atsargos buvo išeikvotos ir nepapildytos taigi teko suktis be jo ir palikti sausainius nepuoštus. Na bet tai tikrai nesugadino jų skonio, tik tiek, kad aš priklausoma nuo šokolado esu, tai man jo visada trūksta :)


Reikės:
  • 100 g. minkšto sviesto,
  • 110 g. cukraus,
  • 100 g. grietinės,
  • 100 g. miltų,
  • 30 g. kakavos miltelių,
  • 60 g. kukurūzų dribsnių,
  • šokolado (nebūtina).


Kas po ko ir kaip:
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  • Sviestą išplakite elektriniu plakikliu, kad pasidarytų purus ir baltas. Tada berkite cukrų ir dar paplakite. Sudėkite grietinę ir plakite tol kol pasidarys vientisas purus kremas.
  • Miltus sumaišykite su kakava ir suberkite mišinį į sviesto masę. Ten pat sudėkite ir dribsnius, viską sumaišykite šaukštu. maišant dribsniai šiek tiek sutrupės, bet čia nieko tokio, neišsigąskite ir nesirūpinkite dėl to.
  • Kai viskas sukibs į tirštą masę ir maišant nebepasirodys miltų užuomazgų, rankomis suformuokite rutuliukus, dėkite juos į skardą ir nesmarkiai su šakute juos spustelėkite, kad šiek tiek susiplotų.
  • Kepkite apie 15 - 20 minučių. Iškepę jie bus šiek tiek trapūs, bet vėsdami sutvirtės. Jei turite ir norite viršų apliekite ištirpintu šokoladu, nes man jo trūko.


Receptas iš knygos "Beatos virtuvė: Kepinių knyga"

Skanaus ;)

Žemės riešutų sviesto sausainiai

Šiais metais mano gimtadienio dovanos pas mane atkeliavo ankščiau. Ir viena iš tų ankstyvųjų dovanų buvo nuo mano draugo. Jis man nupirko "Beatos virtuvė: kepinių knyga" ir dar parašą spėjau gauti. Aišku jau važiuodama namo perverčiau kiekvieną knygos puslapį ir paskaičius suasainių sudedamąsias dalis buvo aišku, kad tai bus pirmasis mano kepinys iš šios knygos. Kodėl būten šie sausainiai? Ogi todėl, kad jiems nereikia nei miltų, nei sviesto (čia aš kalbu apie paprastą sviestą). Vien dėl to aš norėjau juos kuo greičiau išbandyti ir pažiūrėti ar tikrai galima iškepti sausianius be miltų ir sviesto, ir ar jie tikrai skanūs, kaip ir įprasti sausianiai. Vienas pastebėjimas - nebandykite nuiminėti sausainių nuo kepimo popieriaus vos tik ištrauksite juos iš orkaitės, nes tik ištraukti jie labai labai trapūs, o sutvirtėja kai atvėsta, tada jau galite juos judinti ir nuo kepimo popieriaus perkelti į sausaininę ar sausianių stiklainį, jei tokį turite.



Reikės:
  • 1 kiaušinio,
  • 170 g. cukraus,
  • 200 g. žemės riešutų sviesto (nesvarbu rupus ar kreminis),
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių.


Kas po ko ir kaip:
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  • Žemės riešutų sviestą ir cukrų gerai istrinkite šaukštu.
  • Kiaušinį lengvai išplakite šakute, kad susimaišytų trynšs su baltymu. Po truputį supilkite jį į žemės riešutų sviesto masę ir įmaišykite.
  • Suberkite kepimo miltelius ir viską gerai išmaišykite. Gausis tokia tiršta masė.
  • Rankomis formuokite rutuliukus, sudėkite juos į kepimo skardą ir paspauskite šakute, kad susiplotų. Nepamirškite palikti šiokius tokius tarpus, nes sausainiai kepdami pūsis dėl kepimo miltelių.
  • Kepkite apie 10-15 minučių, kol sausainiai paruduos.
 


Receptas iš knygos "Beatos virtuvė: Kepinių knyga"

Skanaus ;)

Vieno kąsnio pyragėliai su kalakutiena

Šitie mažučiai vieno kąsnio pyragėliai man labai patiko. Jie tokie mažučiai ir minkštučiai, o kmynai ir čiobrelis suteikia labai malonų skonį kalakutienai. Prieš pradedant gaminti reikėtų nusipirkti arba išsitraukti iš kameros šaldytos bemielės sloksniuotos tešlos ir ją atšildyti, o tada liks tik pasiruošti kalakutieną, susukti ją į tešlą ir iškepti. Viens du ir pilnas dubenėlis mažų, skanių pyragėlių paruoštas.



Maždaug 60 vieno kąsnio pyragėlių reikės:
  • 500 g. šaldytos sluoksniuotos tešlos,
  • 2 nedideli svogūnai,
  • 2 vidutinio dydžio morkos,
  • 2-3 šaukštai aliejaus,
  • 400 g. kalakutienos faršo,
  • 1 žiupsnelis kmynų,
  • 1 žiupsnelis džiovintų čiobrelių,
  • truputis sutraiškyto lauro lapo,
  • druskos,
  • juodųjų pipirų,
  • 1 kiaušinis,
  • 2 šaukštai maltų džiūvėsių
  • sėklų pabarstyti (saulėgrąžų, sezamų, moliūgų).


Kas po ko ir kaip:
  • Nulupame ir smulkiai supjaustome svogūnus, morkas sutarkuojame. Svogūnus pakepame aliejuje (galite naudoti ir sviestą jei jį mėgstate labiau), kad suminkštėtų, po kokių 5-7 minučių sudedame morkas ir dar patroškiname 5-7 minutes.
  • Pakepintus svogūnus ir morkas sumaišome su kalakutienos faršu, suberiame prieskonius, įmušame kiaušinį, įdedame džiūvėsių ir viską sumaišome.
  • Ant ištiesto atšildytos tešlos lakšto krašto dedame iš faršo suformuotą dešrelę, uždengiame ją tešla ir nupjauname nereikalingą tešlos dalį. Šoną suklijuojame pirštais, prispaudžiame gautą siūlę ir guldome pagamintą dešrelę ta siūle žemyn. Taip į dešreles suformuojame visą tešlą ir faršą. Pavilgome konditerinį šepetėlį į vandenį arba išplaktą kiaušinį, patepame pagamintų dešrelių viršų, pabarstome turimomis sėklomis ir supjaustome dešreles mažais gabalėliais.
  • Paruoštus pyragėlius išdėliojame kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir kepame 190 laipsnių orkaitėje 15-20 minučių.


Receptas iš knygos "Metai Beatos virtuvėje"

Skanaus ;)

2012 m. lapkričio 28 d., trečiadienis

"Įdegusios" vištų kojelės

Šias kojeles kepiau, nes reikėjo kažką greitai paruošti gimtadienio šventimui darbe, o labai ilgai vargti nesinorėjo, taip pat reikėjo, kad maistą būtų galima lengvai gabenti, taigi šios kojelės mane ir sudomino savo paprastumu ne tik gaminime, bet ir produktų kiekyje. jas galima netgi į darbą neštis, jei mėgstate pietums valgyti savo gamintą maistą, tik įsimeskite prie jų mėgstamų salotų ar paprasčiausios baltos mišrainės ir peitūs bus labai nusisekę, nes pačių gaminti :)



4 porcijoms reikės:
  • 60 ml. sojų padažo,
  • 60 ml. pomidorų padažo,
  • 1 šaukšto medaus,
  • 12 vištų blauzdelių,
  • sezamo sėklų.


Kas po ko ir kaip:
  • Dubenėlyje sumaišykite sojų padažą, pomidorų padažą ir medų. Sudėkite į paruoštą marinatą vištieną, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti vėsioje vietoje mažiausiai 30 minučių.
  •  Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Skardą galite iškloti kepimo popieriumi (aš jo nebeturėjau, tai neklojau).
  • Vištieną sudėkite į kepimo skardą ir kiškite į įkaitusią orkaitę. Kepkite 30 minučių apversdami blauzdeles du kartus. Iškepusias blauzdeles pabarstykite sezamo sėklomis. 
  • Ir viskas, tiek to darbo ir greita ir skanu :)


 
 Receptas iš knygos "Pietūs dėžutėje"

Skanaus ;)

Dešrelės tešlos marškinėliuose

Šį kartą nesinori daugžodžiauti, tiesiog pasakysiu, kad tai puikus ir greitai pagaminamas užkandis, na jis bus greitai pagaminamas jei turėsit išsitraukę iš kameros ir atšildę sluoksniuotą tešlą, kitu atveju nemanau, kad kas nors išeis. Bet jei žinote, kad rytoj bus svečių, tai tikrai verta išsštraukti tą šaldymo kameroje laukančią tešlą ir pagaminti iš jos šitas dešreles marškinėliuose, nes laiko neužima per daug, o ir skanu :) Šias dešreles galite patiekti tiek vienas, tiek ir su padažu ir salotomis ar mišraine :)



Reikės:
  • 8 pieniškų dešrelių (aš turėjau visą įpakavimą ir sunaudojau jį iki paskutinės dešrelės),
  • 500 g. šaldytos sluoksniuotos tešlos,
  • 50 g. sviesto,
  • 2 šaukštų sezamų sėklų.


Kas po ko ir kaip:
  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  • Dešreles perpjaukite pusiau (jei kartais būsite užsipirke tų mažučių, "vaikiškų", jų pjaustyti pusiau nereikia, jos ir taip mažiukės), jų galus įpjaukite kryželiu maždaug 1 - 1,5 cm gylio.
  • Atšildytą tešlą supjaustykite į tiek juostelių, kiek turėsite pasiruošę dešrelių, taigi jei turėsite 20 mažų supjaustytų dešrelių, tai reikės iš turimos tešlos susipjaustyti 20 juostelių.
  • Dešreles susukite į tešlą, palikite atvirus galus, kad kepdami jie pasiraitytų ir paskrustų.
  • Ištirpdykite sviestą, juo aptepkite tešlos viršų ir kyšančius dešrelių galus, pabarstykite sezamais.
  • Dešreles dėkite į kepimo skardą, prieš tai įklokite kepimo popieriaus, ir šaukite į orkaitę 15 - 20 minučių.

Dešrelės skanios tiek šiltos, tiek ir šaltos, tik mirkykite jas pomidorų padaže, su salotomis, mišrainėmis ar valgykite vienas, skanu visaip.



Receptas iš knygos "30 minučių virtuvėje"

Skanaus ;)