2013 m. vasario 24 d., sekmadienis

Plikyti sausainiai

Šie sausainiai man primena vaikystę, kai mama parnešdavo plikytų sausainių, o mes juos susimaudavom ant pirštų ir po vieną nuvalgydavom juos nuo jų. Nežinau kodėl mes taip darydavome, bet taip mums galvelės surašė tada.Vis dėl to smagu prisiminti vaikystę ir taip pat godžiai, kaip ir tada valgyti tuos sausainius. Iš gautos masės man išėjo 4 pilnos skardos sausainių, o kol viena kepdavo prieš tai iškepta buvo suvalgoma ir kai jau buvo iškepti visi sausainiai kažkaip keistai jų liko vos keli. Kaip draugas sakė, šitie sausainiai, kaip saulėgrąžos, kai pradedi, tai nebegali sustoti :)



Reikės:
  • 300 ml. pieno,
  • 70 g. sviesto,
  • 80 g. cukraus,
  • žiupsnelis druskos,
  • 5 kiaušiniai,
  • 150 g. miltų,
  • 1 kiaušinis patepti, jei norite, kad sausainiai blizgėtų.


Kas po ko ir kaip:
  • Pieną supilame į nedidelį puodą. Ten pat sudedame gabaliukais supjaustytą sviestą, suberiame cukrų ir druską.
  • Miltus suberiame į dubenėlį iš kurio būtų patogu staigiai supilti miltus į puodą.
  •  Puodą su pienu ir sviestu pakaitiname, kad sviestas ištirptų, o pienas pradėtų virti. Tik reikia žiūrėti, kad pienas visiškai neužvirtų. Kai tik daugiau nei pusė pieno paviršiaus ima burbuliuoti, o sviestas ištirpęs, vienu mostu į puodą supilame miltus ir greitai maišome. Iš pradžių viskas sušoks į gabalus, bet pamažu mąsė taps vientisa. Maždaug po 30 sekundžių išjungiame ugnį ir toliau energingai maišome, kol tešla sulips į vieną gabalą ir atšoks nuo puodo sienelių. Gautą tešlos gabalą verčiame į didesnę lėkštę, suplojame į blyną per visą lėkštės diametrą ir paliekame atvėsti iki maloniai šiltos.
  • Kol tešla vėsta, šiek tiek paplakame kiaušinius.
  • Kai tešla bus maloniai šilta sudedame ją į dubenį ir po truputį sudedame kiaušinių plakinį (maždaug po 2-3 šaukštus) nuolat maišydami tešlą šaukštu arba elektriniu plaktuvu. Kiaušiniai turi įsimaišyti į tešlą taip, kad ji taptų vientisa, blizgi ir pamažu imtų leistis. Svarbu kiaušinių dydis: gali būti, kad visų kiaušinių nesudėsite, o gali būti ir taip, kad reikiamą konsistenciją gausite tik sudėjus visus kiaušinius (mano kiaušiniai buvo dideli, tai visų nesudėjau. Tai kas liko sutepiau, kad sausainiai blizgėtų). Tešla turi būti tokio tirštumo, kad truputį krestelėjus šaukštą ji nuo jo nudribtų.
  • Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.
  • Tešlą sukrečiame į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriaus išspaudžiame nedidelius blynelius. Kadangi iš tešlos išeina daug tai ne visus iš karto išeis iškepti, bet nieko tokio, tešla palauks savo eilės.
  • Jei norite, kad sausainiai blizgėtų lengvai patepkite juos kiaušiniu išplaktu su trupučiu druskos. Sausainius kepkite 10 - 15 minučių, priklausomai nuo sausainių dydžio. Sausainiai pakils ir paruduos, o tada jau galima juos traukti lauk ir skanauti.




Receptas iš knygos: "Beatos virtuvė: Kepinių knyga"

Skanaus ;)

Kokorai

Kokorai tai beveik žemaičių blynai, tik įdaras ne mėsa, o troškinti rauginti kopūstai. Bulves ir kopųstus geriausia pasiruošti iš vakaro. O dar geriau jei viena diena šeimynai paruošit troškintų raugintų kopūstų su bulvėmis, o iš likučių pagaminsit kokorus, taip nereikės nieko išmesti ir patiekalas rytojui bus naujas. Mažiau galvojimo ką pagaminti rytoj ir panašiai. Na, o jei nenorite valgyti troškintų raugintų kopūstų tai vis tiek geriau jau juos išsitroškinti iš vakaro ir bulves išsivirti ir susigrūsti iš vakaro patarčiau, nes tiek įdaras tiek ir pati bulvių tešla turi būti šalti.


Tešlai reikės:
  • 1,5 kg. bulvių,
  • druskos
  • 1 didelis svogūnas (nebūtina),
  • 2 kiaušiniai,
  • juodųjų pipirų,
  • 2 šaukštai miltų,
  • 2 šaukštai krakmolo,
  • miltų pavolioti,
  • aliejaus kepti.


Įdarui reikės:
  • 500 g. raugintų kopūstų,
  • 100 g. rūkytos šoninės,
  • 1 svogūnas,
  • 1 morka,
  • 1 šaukštelis kmynų,
  • 1 šaukštas pomidorų pastos,
  • vandens.


Kas po ko ir kaip:
  •  Pirmiausia pasiruošiame įdarą, nes jis ilgiau troškinsis. Smulkiai supjaustytą šoninę šiek tiek pakepiname puode, kuriame troškinsime pačius kopūstus, kad pasileistų riebalai. Tada suberiame smulkiai supjaustytą svogūną ir jį pakepiname.
  • Kai svogūnai grąžiai pagelsta ir suminkštėja suberiame į keptuvę nuskustas ir sutarkuotas morkas, truputį patroškiname, suberiame kmynus. Tada į tą patį puodą sudedame kopūstus, pomidorų pastą ir jei kopūstai nėra pakankamai drėgni įpilame pusę stiklinės vandens. Viską išmaišome. Puodą uždengiame dangčiu ir leidžiame kopūstams pasitroškinti ant nedidelės ugnies 40 minučių.
  • Bulves nuskutame ir išverdame pasūdytame vandenyje. Jei norite galite į verdančias bulves įmesti svogūną, kad bulvės būtų atomatingesnės, bet tai nėra būtina. Bulvėms išvirus jas nusunkiame ir dar pakaitiname, kad nugaruotų likęs vanduo. Jei dėjote svogūną, tai jį išimkite. 
  • Bulvių košės grūstuvu bulves sugrūdame, kad nebeliktų didelių gumulų. Galima sumalti ir mėsmale.
  • Kai bulvės atšals galima pradėti gaminti toliau. Kiaušinius įmušame į dubenėlį, įberiame žiupsnelį druskos, pipirų ir išplakame. Kiaušinių plakinį supilame į bulves iš kelis kartus pamaišome šaukštu. Miltus sumaišome su krakmolu ir suberiame į bulves. Masę sumaišome, o paskui paminkome. Jei bulvės labai kimba prie rankų įdedame dar šiek tiek miltų.
  • Iš tešlos formuojame blynus, o į jų vidurį įdedame raugintų kopūstų, tik reikia žiūrėti, kad kopūstai būtų sausi, taigi gali tekti juos nusunkti. Įdėjus į blyną įdaro kraštus užspaudžiame, o jei reikia gaima paimti dar šiek tiek bulvių tešlos ir jos uždėti ant viršaus. Švelniai pakočiojame, pasukiojame tarp delnų ir lengvai suplojame, kad gautūsi pailgas blynas. Pavoliojame miltuose ir kepame įkaitintoje keptuvėje ant nedidelės ugnies, kad blynas gražiai apskrustų iš abiejų pusių. Blynus valgome su kokiu norime padažu.

 Receptas iš knygos: "Metai Beatos virtuvėje"

Skanaus ;)

2013 m. vasario 18 d., pirmadienis

Lipnios cinamoninės bandelės

Dar vienas receptas iš Beatos kepinių knygos. Šias bandeles buvau prižadejusi iškepti draugui, kai jis man padovanojo šią knygą ir kai varčiau savo dovaną su šypsena veide. Jam, kaip pats sakė, žiauriai patinka bandelės su cinamonu, tos lipnios ypač. Kaip sakant jei pažadėjau tai reikia ir gaminti, nors ir ilgai atidėliojau, bet pagaliau ryžausi ir iškepiau. Tikriausiai nelabai norėjau aš jas kepti, nes sudėtyje yra mielių, o su mielėmis aš nelabai draugauju, iki šių bandelių kepimo. Anksčiau visada naudojau sausas mieles ir man dažniausiai tešla neiškildavo ir iš mielinių gaminių gaudavosi šnipštas. Tai ir yra ta priežastis kodėl vengdavau kepti kažką su mielėmis. Šias bandeles nusprendžiau pabandyti iškepti su šviežiomis ir padariau išvadą, kad sausų mielių tikriausiai daugiau niekada nebenaudosiu, nes su šviežiomis viskas ėjosi kaip iš pypkės ir ne tik su šiomis bandelėmis, bet taip pat ir su Semla bandelėmis, kurias kepiau užgavėnėms. Viskas iškilo kuo puikiausiai, bandelės minkštutėlės ir purutėlės. Taigi išvada po bandelių kepimo vienintelė - Sausoms mielėms - NE! Šviežioms mielėms - TAIP! :)


Reikės:
  • 500 g. miltų,
  • 250 ml. pieno,
  • 1 šaukšto cukraus,
  • 20 g. šviežių mielių (arba 10 g. sausų),
  • 60g. sviesto,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 šaukštelio druskos,
  • 120 g. kambario temperatūros sviesto (įdarui),
  • 150 g. cukraus (įdarui),
  • 3 šaukštelių malto cinamono (įdarui).



Kas po ko ir kaip:
  • Pieną pakaitiname beveik iki virimo ir paliekame jį atvėsti iki kūno temperatūros, o kol pienas vėsta sudedame į jį sviestą, kad ištirptų.
  • Mieles ištriname su šaukštu šilto pieno ir žiupsneliu cukraus, leidžiame joms pradėti burbuliuoti.
  • Kiaušinį lengvai suplakame su likusiu cukrumi.
  • Miltus persijojame ir sumaišome su druska. Į miltus supilame mieles,  išplaktą kiaušinį ir beveik visą iki kūno temperatūros atvėsusį pieną (pasiliekame apie 50 ml.). Pirmiausia išmaišome viską šaukštu, paskui paminkome rankomis. Jei tešla labai kieta ir matosi dideli nesuminkytų miltų šuorai, įpilkite dar pieno kurio šiek tiek pasilikome. Tešla turi būti drėgnoka ir kibti prie rankų. Tešlai leiddžiame pastovėti apie 10 minučių, kad miltai sugertų drėgmę, tada išimame tešlą iš dubens ir minkome kokias 7 minutes.
  • Suminkytą tešlą dedame atgal į dubenį, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame pakilti 40 minučių. Gali kartais prireikti ir daugiau laiko tešlai pakilti.
  • Kol tešla kyla cukrų susimaišome su cinamonu, o iš šaldytuvo išimame sviestą, kad atšiltų.
  • Kai tešla pakyla išimame ją iš dubens ir iškočiojame 0,5 - 1 centimetro storio stačiakampį. Tešlos viršų ištepame puse nurodyto sviesto kiekio ir pabarstome daugiau nei puse kiekio cukraus ir cinamono mišiniu. Tada susukame tešlos gabalą į tamprų vyniotinį.
  • Kepimo skardos dugną ir kraštus ištepame likusiu sviestu ir ant jo suberiame likusį cukraus ir cinamono mišinį.
  • Susuktą vyniotinį supjaustome į norimą kiekį gabaliukų, tada bandeles sudedame į kepimo indą vieną šalia kitos, tačiau paliekame tarp bandelių tarpus, nes jos kildamos padvigubės.
  • Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Kol orkaitė įkais, bandelės dar kartą pakils (apie 25 minutes jos turi kilti). Bandeles kišame į gerai įkaitintą orkaitę  ir kepame apie 25 minutes. 
  • Iškepusias bandeles palikite šiek tiek atvėsti skardoje, o paskui atsargiai, pasidėję lėkštę ar lentelę, apverskite kepimo indą, kad bandelės iškristų.



Receptas iš knygos : "Beatos virtuvė: Kepinių knyga"

Skanaus ;)

Semla, arba Švediškos užgavėnių bandelės

Šias užgavėnes nusprendžiau kepti ne blynus, kaip kiekvienais metais o kokorus. Bet kaip jau užgavėnės be kažko saldaus?.. Taigi nuspresta buvo, kad desertui bus Semla. Apie ją skaičiau ne tik Beatos keipnių knygoje, bet taip pat ir internetiniame žurnale "Debesys". Dar labai norėjosi jas išsikepti ir paragauti vien dėl to, kad aš pati 3 metus dirbau Švedijoje, tik gaila kad nebūdavau ten per užgavėnes, nes Semlų būčiau prisipirkusi kalnus. Laaabai skanios bandelės, o tas riešutinis įdaras pasakiškas. Man išėjo 16 normalaus dydžio bandelių, bet kitą kartą tikrai dalinsiu į daugiau dalių, nes tos normalios man pasirodė kiek per didelės. Kas dar mane labai išgasdino jas kepant -  ištraukus bandeles iš orkaitės jos buvo tokios minkštos, kad aš pradėjau abejoti ar jkos iškepusios, nes paspaudus atrodė, kad jų tik viršus apskrudęs, o vidus žalias, bet viskas ten buvo gerai, tiesiog bandutės tokios minkštutės ir purutės gaunasi. Bandelės patiko visiems kas ragavo, o aš tikrai žinau, kad jas dar ne kartą gaminsiu, nes jos tikrai nuostabios.


Bandelėms reikės:
  • 25 g. šviežių mielių(arba 12 g. sausų),
  • 220 ml. pieno,
  • 500 - 550 g. miltų (man užteko 500 g.),
  • 3šaukštų cukraus,
  • 80 g. sviesto,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 šaukštelio šviežiai grūsto kardamono (jei turit tik malto berkite daugiau),
  • 1 nubraukto šaukštelio druskos,
  • 1 kiaušinio bandelių viršui patepti.


Įdarui reikės:
  • 50 g. minkšto sviesto,
  • 80 g. cukraus pudros,
  • 80 g. maltų migdolų,
  • keli šaukštai pieno,
  • 200 ml. plakamosios grietinėlės (35% riebumo) (man prireikė jos daugiau),
  • cukraus pudros pabarstymui.


Kas po ko ir kaip:
  •  Pieną užkaitiname beveik iki virimo. Į šiltą pieną sudedame sviestą, kad jis ištirptų. palaukiame kol pienas stvės iki kūno temperatūros.
  • Mieles sumaišome su šaukštu atvėsusio pieno ir šaukšteliu cukraus.
  • Miltus persijojame ir sumaišome su druska.
  • Jei naudojame kardamono ankšteles iš jų išlukštename grūdelius ir sugrūdame grūstuvėje. jei naudojame jau maltą tiesiog sudedame kardamoną į miltus.
  • Kiaušinį lengvai išplakame su pora šaukštų cukraus.
  • Miltuose padarome įdubą ir į ją supilame pieną, mieles ir išplaktą kiaušinį. tešlą išmaišome šaukštu, po to rankomis paminkome. Leidžiame tešlai pastovėti 10 minučių, kad miltai sugertų drėgmę. Paskui tešlą dar šiek tiek paminkome, kad visos sudedamosios dalys suliptų į vieną gumulą ir pasidarytų vientisa masė. Tešlą dedame į dubenį ir uždengę rankšluosčiu leidžiame jai pakilti 45 minutes.
  • Pakilusią tešlą padaliname į vienodo dydžio gabaliukus. tešlos gabaliukus paminkome, pamaigome ir suformuojame gražius rutuliukus ir dedame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Kai visos bandelės bus išdėliotos uždengiame jas rankšluosčiu ir leidžiame dar apie 30 minučių pakilti.
  • Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių.
  • Prieš kišant bandeles į orkaitę, išplakame kiaušinį ir juo patepame bandelių paviršių. tada kišame bandeles į orkaitę ir kepame 15 - 25 minutes kol bandelės paruduos ir dar šiek tiek pasipūs. Kepimo laikas priklauso nuo bandelių dydžio.
  • Iškepusioms bandelėms leidžiame visiškai atvėsti.
  • Kol bandelės vėsta pasidarome įdarą: Sviestą labai gerai išsukame su cukraus pudra. Išsukta masė turi priminti minkštą balsvą kremą. Po truputį suberiame maltus migdolus, nuo jų kremas gerokai sutirštės.
  • Atvėsusioms bandelėms nupjauname viršūnėles ir atsargiai išskobiame vidų. Neišimame viso bandelės minkštimo, tik tiek, kad būtų galima į bandelę įdėti šiek tiek įdaro.
  • Pusę išskobto minkštimo sulaistome pienu ir išmaišome, kad pasidarytų tirštoka košelė. Gautą košę palaipsniui sumaišome su migdolų ir sviesto kremu, tik nesudėkite košelės visos iš karto. Įdaras turėtų gautis ganėtinai minkšta, bet standi ir nevarvanti.
  • Išplakame grietinėlę ir jei norime subebame į konditerinį švirkštą, bet tai nebūtina. Grietinėlė grąžiai atrodys ir uždėta šaukštu.
  • Į kiekvieną išskobtą bandelę įdedame po šaukštelį įdaro, ant viršaus uždedame arba išspaudžiame išplaktos grietinėlės ir uždedame bandelės kepurėlę. bandeles pabarstome cukraus pudra. 
  • Pasiruošiame mėgiamos arbatos ir mėgaujamės bandelėmis.


Receptas išknygos: "Beatos virtuvė: Kepinių knyga"

Skanaus ;)

Keksiukai su kumpiu ir pistacijomis

Dažniausiai, na tiksliau visada (iki šiol), kepdavau skanius, saldžius, su kremu ant viršaus keksiukus. Čia buvo mano pirmieji, bet tikiuosi, kad ne paskutiniai nesaldūs keksiukai. Šiaip visai nieko, bet kitą kartą kepdama dėčiau mažiau kumpio, nes man asmeniškai jo buvo kiek per daug. Žinoma čia kiekvienam pagal skonį taigi receptą parašysiu originalų, tokį pagal kokį gaminau ir aš, o jei kas mėginsit keptis juos tai jau pačios (patys) spreskit kiek kumpio norit dėti į juos.


Reikės:
  • 150 g. miltų,
  • šaukštelis kepimo miltelių,
  • 100 g. sviesto arba margarino,
  • 3 kiaušiniai,
  • žiupsnelis cukraus,
  • žiupsnelis druskos,
  • 150 g. karštai rūkyto kumpio,
  • vienos citrinos žievelė,
  • 1 šaukštas grūstų pistacijų.


 Kas po ko ir kaip:
  • Miltus išmaišome su kepimo milteliais.
  • Sviestą išsukame iki purumo (aš naudojausi elektriniu plaktuvu). Maišydami į sviestą po vieną sumušame kiaušinius, beriame cukrų, druską, po šaukštą miltų, sukame tol, kol bus sudėti visi produktai ir tešlos tūris padidės maždaug du kartus.
  • Į tešlą suberiame kubeliais pjaustytą kumpį, tarkuotas citrinos žieveles ir dar kartą išmaišome.
  • Formeles ištepame riebalais ir pabarstome džiūvėsiais(aš nenaudojau nei sviesto, nei džiūvėsių, nes keksiukus kepiau sukrėtusi tešlą į kepimo popieriaus krepšelius). Į formeles supilame tešlą palikdami kelis centimetrus iki viršaus, o ant keksiukų viršaus užberiame pistacijų.
  • Keksiukus kepame iki 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.


Receptas iš knygos: "Nesaldūs pyragai ir pyragėliai"

Skanaus ;)

Duonos pyragas su dešra ir pomidorais

Šiandien vėl pradėsiu receptų įkėlimo maratoną, nes prikepiau ir prifotografavau nemažai kepinių, o laiko vis nerasdavau. Dabar sėdžiu namie viena, nieko nenoriu daryti, nes oras slegiantis, mat žiema niekur nesitraukia, nors jau buvo varyta iš kiemo. Gal dėl to ir nesitraukia, kad buvo varyta, o ne gražiai išprašyta iš to kiemo... na bet kaip ten bebūtų svarbiausia, kad vis dar noras gaminti niekur neišeina.

O šis nesaldus pyragas puikiai tinka, kai šaldytuve užsilieka keletas gabaliukų rūkytos dešros, kurios jau niekas nebevalgo, nes yra šviežesnės arba tiesiog jau atsibodusi. Pasigamina labai greitai ir taip pat greitai susivalgo. Skanu tiek karštas, tiek ir šaltas (nors pas mane didžioji pyrago dalis suvalgoma dar karšta ir lieka vos du gabaliukai vėlesniam užkandimui).



Reikės:
  • 9 - 10 riekelių skrudinamos duonos,
  • 150 g. rūkytos dešros,
  • 6 maži pomidorai (naudojau 3 didesnius),
  • 3 šaukštai konservuotų žirnelių (galima ir daugiau jei jums atrodo, kad per mažai),
  • 5 kiaušiniai,
  • 3 šaukštai pieno,
  • pusė šaukštelio kario,
  • druskos.


Kas po ko ir kaip:
  • Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
  • Nuo duonos nupjauname plutą (aš nepjoviau jos, nes nelabai turėčiau kur tą plutą vėliau panaudoti) ir riekes plonai iškočiojame. Iškočiotomis duonos riekelėmis išklojame kepimo popieriumi išklotą apvalią kepimo formą.
  • Dešrą supjaustome griežinėliais ir sudedame ant duonos. Žirnelius nusunkiame ir suberiame ant dešros.
  • Kiaušinius išplakame su pienu, kariu, druska ir supilame ant dešros su žirneliais. Viską kišame į įkaitintą orkiatę ir kepame 30 - 35 minutes.
  • Pomidorus perpjauname pusiau, o jei pomidorai dideli į 4 - 8 dalis (priklausomai nuo pomidorų dydžio). Kai kiaušinių plakinys kepdamas ims krekėti ant viršaus sudedame supjaustytus pomidorus ir kepame likusį laiką.



Receptas iš knygos: "Nesaldūs pyragai ir pyragėliai"

Skanaus ;)