2012 m. vasario 29 d., trečiadienis

Desertinis citrinų kremas

Vakar iš neturėjimo ką veikti užpuoliau virtuvę ir gaminau. Gaminau ne tik dėl neturėjimo ką veikti, bet taip pat labai norėjosi išbandyti kažką iš naujai gautos knygos :) Aišku nebuvo kažkokių labai daug laiko užimančių tortų ar sausainių gaminimo, bet didžiuojuosi ir tuo ką pagaminau. Ir kaip nesididžiuosi, kai greitai pasigamino tokio nepakartojamo skonio kremas. Namai pakvipo citrina, o ir kremo skonis toks švelniai rūgštus, toks cirtininis. Taigi ilgai netempusi rašau receptuką ;)
Reikės:

  • 3 kiaušiniai,
  • 2 didelės arba 3 mažos citrinos,
  • 120 g. sviesto,
  • 240 ml cukraus,
  • žiupsnelis druskos.
 
Kas po ko ir kaip:
  • Citrinas gerai nuplaukite. Žieveles plonai sutarkuokite, o "nuogas" citrinas perpjaukite pusiau ir išspauskite sultis. Išrinkite sėklytes (jei kartais kokia ir užsiliks tai nieko tokio galėsite jas išrinkti kai kremas virs).
  • Dubenyje išplakite kiaušinius, suberkite į juos citrinų žieveles, supilkite sultis, sudėkite sviestą, cukrų ir druską. Viską išmaišykite.
  • Dubenį dėkite į puodą su vandeniu, puodą statykite ant ugnies ir kaitinkite nuolat maišydami, kol ištirps cukrus ir sviestas, o masė sutirštės.
  • Jei kremas nesutirštės pakankamai, įdėkite dar vieno kiaušinio gerai išplaktą baltymą.
  • Pilkite kremą į sterilizuotus, švarius indelius ir sandariai uždarykite.
Knygoje kurioje radau šitą nepakartojamai skanų kremą rašo, kad šaldiklyje kremą galima laikyti iki 3 mėnesių, jei tik jis nebus sudorotas jau tą pačią dieną.
Kremą naudokite, kaip įdarą, pertepkite kremu pyragus, vaflius, valgykite su ledais, blynais, skrebučiais ar tiesiog tepkite ant batono ir valgykite prie arbatos :)

Patarimai ir pastebėjimai:
  • Man kremas pradėjo tirštėti, kai vanduo puode užvirė.
  • Kai kremas sutirštės, nebekaitinkite jo ilgiau, nes per ilgai kaitinant jis vėl pradeda skystėti, tai gali tekti dėti tą papildomą kiaušinio baltymą, kaip nutiko man.
  • Kremas po to kai supilstysite į indelius ir jis atvės dar patirštės ir pasidarys tikrai kreminės konsistencijos. 
  • Kiaušinių nereikia plakti iki putų ar panašiai, tik paplakite su šakute, kad tryniai susimaišytų su baltymu. Suplakite gerai, nes kaitinant likęs nesusimaišęs baltymas gali išvirti, o tada teks rankioti kiaušinį iš kremo :)
  • Sviesą aš sumaigiau su šakute, kai maišiau visus ingridientus dubenyje, taip jis greičiau ištirpo.
Receptas iš knygos "Dovanos iš virtuvės".
 Skanaus :)

1 komentaras:

  1. va cia tai graziai atrodo, laukiu tos akimirkos, kai galesiu paragaut jo :)

    AtsakytiPanaikinti