2012 m. rugsėjo 28 d., penktadienis

Sausainiai su riešutais ir "įdaru" :)

Buvo man užėjęs didžiulis noras pasidaryti arbatos ir suvalgyti sausainių, o sausainių nebuvo, noro eiti į parduotuvę taip pat nebuvo. Taigi nusprendžiau ieškoti recepto ir keptis tokius sausainius, kuriems visus reikiamus ingredientus turėčiau namie ir nereikėtų eiti į parduotuvę, nes noro tikrai nebuvo. Ir radau, radau, radau juos, jie buvo užvadinti, kaip "Sausainiai Kalėdų Seneliui", bet negi lauksi kalėdų ar žiemos, kad išsikeptum sausainių?

Tik iškepę jie kietoki, bet pastovėje dieną ar kelias jie suminkštėjo ir man asmeniškai buvo skanesni. Dėl to "įdaro" - jis ne visai įdaras. Tai paprasčiausiai ant sausainio viršaus uždėtas riešutų sviestas, šokolado gabaliukas, uogienė, nutela ar nieko. Čia jau kaip norėsis ir ko bus spintelėse.



30 - 40 sausainių reikės:
  • 120 g. šalto sviesto,
  • 150 g. žemės riešutų,
  • 250 g. miltų,
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių,
  • 200 g. cukraus ir dar šiek tiek sausainiams pabarstyti,
  • 2 kiaušiniai,
  • 100 g. riešutų sviesto arba karamelės (arba ko tik turit).


Kas po ko ir kaip:
  • Geriausias variantas būtų viską paruošti virtuviniu kombainu, tai užtruks vos 10 minučių: Iš pradžių sumetame riešutus ir juos susmulkiname, paskui supilame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, cukrų, sudedame sviestą ir viską sumaišome iki trupinių. Tada įmaišome kiaušinius ir leidžiame kombainui sumaišyti tešlą.
  • Iš gautos tešlos suformuojame dvi ar tris dtorokas dešras (maždaug 4-5 centimetrų skersmens), suvyniojame jas į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą. Palaikome bent valandą (galite tešlą pasiruošti ir šaldytuve laikyti dvi dienas, o paskui kepti).
  • Iš šaldytuvo išimtą sausainių tešlą išvyniojame ir leidžiame truputį atšilti. Tada imame aštrų peilį ir supjaustome tešlos malką maždaug centimetro storio riekelėmis. Išdėliojame jas kepimo popieriumi išklotoje skardoje, paliekame tarp sausainių keleto centimetrų tarpus, nes kepdami sausainiai padidės šiek tiek.
  • Jei dėsite ant sausianių kokį nors "įdarą" tada sausainio paviršiuje pirštu įspaudžiame duobutę ir dedame į ją nedidelį šaukštelį riešutų sviesto (ar kokio kito "įdaro"). Viską dar pabarstome cukrumi ir kepame 190 laipsnių orkaitėje 15 minučių.

 
Receptas iš knygos: "Metai Beatos virtuvėje"

Skanaus ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą