2012 m. balandžio 10 d., antradienis

Aguonų tortas

Tai va Velykos jau praėjo, o apie jas vis primena šaldytuve stovintys skanumynai, kurių manau užteks dar ilgam, juo labiau, kad esu viena. Jei kas tik užsuka pirmi mano žodžiai būna "Gal kavos, arbatos, pyrago, triufeliu, o gal žele torto ar pannakotos?" Atsakymas visada būna "Oi ne aš soti dar nuo Velykų". Ir kaip žmogus nestorėsi, kai šaldytuve nuo tų Velykų visokio gėrio likę? Pareini namo po darbo, prasidarai šaldytuvą ir atsipjovęs kokį gabaliuką torto kramsnoji sau laimingas. Nors žinai, kad po tokių pakramsnojimų tie numesti 4 kilogramai gali greitai grįžti (jei dar negrįžo) ir net su kaupu. Na bet gerai, kad namie turiu sijoną "svarstykles", kurio dėka tiksliai žinau, kad dar nepriaugau tų numestų kilogramų (kas man pačiai gan keista, nes dažniausiai po tokių švenčių visada būdavo priaugimas). Kol į tą sijoną įlindusi galiu kvėpuoti, tol viskas norma :D

Na gerai gana čia save kankinti ir graužti, kad prisigaminau be proto daug maisto (nes buvo viskas apskaičiuota didesniam žmonių kiekiui, nei pasirodė per Velykas), geriau jau pradėti rašyti receptus patiekalų, kurie buvo ant stalo. Taigi pirmyn :)



Visų pirma noriu pranešti, kad originaliame recepte kiekiai buvo padvigubinti, nes receptas buvo dviems tortams, o kadangi man pilnai užteko vieno, nes man nereikėjo pamaitinti 20 žmonių, tai aš visko dėjau perpus mažiau ir jums rašau receptą su dvigubai mažesniais produktų kiekiais.

VIENAM tortui reikės:
  • 150 g. aguonų,
  • 4 kiaušiniai,
  • 200 g. cukraus,
  • 100 g. maltų džiūvėsių (paprasčiausių baltos duonos džiūvėsių),
  • 0,5 šaukštelio cinamono,
  • Vanilės (ekstrakto arba cukraus)
  • 375 ml. grietinėlės (35% riebumo),
  • 250g. cukraus (taip taip cukraus aš ne[parašiau du kartus, šitą naudosim sulaistymui, o tiksliau kondensuotam pienui gaminti),
  • 3 pakeliai migdolų skiedrelių (pakelius pirkau mažus, po 30 gramų)




Kas po ko ir kaip:
  • Aguonas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame mirkti per naktį ar bent jau keletą valandų. Tada į sietelį įtiesiame porą patvarių popierinių virtuvinių rankšluosčių arba medvilninį rankšluostį, kad aguonos per sietelį neišbėgtų kartu su vandeniu į kriauklę ir nupilame nuo aguonų vandenį. Aguonas nukošiame per kelis kartus, kad skystis nuo jų gerai nusivarvintų.
  • Aguonas du kartus permalame mėsmale arba dedame į virtuvinį kombainą ir gerai susmulkiname. Jei smulkinsite su virtuviniu kombainu tai kai visa masė ims balti, vadinasi, aguonos smulkinasi.
  • Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Trynius išplakame su 200 g. cukraus. Plakame tol kol pradeda balti. Į gautą masę pilame aguonas ir išmaišome. Tada suberiame džiūvėsius ir vėl išmaišome, suberiame cinamoną ir vanilę (kadangi receptūroje nebuvo parašyta kiek to ekstrakto ar cukraus dėti, tai aš šliūkštelėjau ekstrakto negailėdama, visa virtuvė net pakvipo). Baltymus išplakame iki standokų, bet ne per kietų putų (Kitaip gali būti sunku jas įmaišyti) ir atsargiai, dėdami po keletą šaukštų , įmaišome jas į aguonų masę. Ji padidėja ir nuo baltymų tampa laisvesnė ir šviesesnė.
  • Torto formos dugną lengvai ištepame sviestu (aš ją išklojau kepimo popieriumi ir jį patepiau sviestu) ir pilame aguonų tešlą. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Ar tortas iškepęs galime patikrinti įsmeigę į jį medinį pagaliuką. Jei ištraukus pagaliukas sausas vadinasi tortas iškepęs.
  • Grietinėlės užpilą geriausia pradėti gaminti, kai tortui kepti lieka dar 20 minučių. Grietinėlę supilame į didelį puodą (jei supilsit į mažą verdant tikrai neišvengsit jos išbėgimo per kraštus ir teks pasidarbuoti valant dujinę), beriame likusį cukrų ir nuolat maišydami kaitiname. Kai cukrus ištirpsta ir pradeda virti, burbulai ima darytis vis tąsesni ir vis lygiau dengia paviršių, po kokių 15 minučių virimo masė ima panašėti į kondensuotą pieną tada išjungiame ugnį.
  • Tortas jau turėtų būti iškepęs, traukiame jį iš orkaitės, bet ne iš kepimo formos. Semiame po didelį šaukštą ar kelis grietinėlės ir pilame ant torto, palaukiame kol susigers ir dar užpilame. Kad geriau gertųsi galima torto viršų pabadyti mediniu pagaliuku, o geriausiai susigeria, kol tortas dar šiltas.
  • Kai ant torto supilame daugiau nei puse grietinėlės ir ji jau nustoja gertis į jį, likusią jos dalį dar paviriname. Kai grietinėlė pradeda gelsvėti ir dar labiau tirštėti, supilame visą ant torto viršaus ir pabarstome migdolų skiedrelėmis. Migdolų skiedreles beriame, kol grietinėlė dar šilta, kad skiedrelės priliptų prie torto.
  • Tortui leidžiame atvėsti, paviršiui sukietėti. Tortas puikiausiai laikosi dar dvi, tris dienas, tik reikėtų jį gerai apsukti maistine plėvele, kad neprisigertų kvapų ir laikyti šaldytuve. Norint išimti tortą iš kepimo formos jo kraštus apipjaukite peiliu, o jei prieš kepdami įtiesėte kepimo popieriaus, tai nuo torto jis labai gražiai nusiima.




Receptas iš knygos "Metai Beatos virtuvėje"

Skanaus ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą