2012 m. balandžio 11 d., trečiadienis

Keptos vištos vyniotinis

Šiandien nėra noro ir minčių kažką daug rašinėti. Tikriausiai vakar neblogai išsiliejau rašydama apie majonezo gaminimo nuotykius. Taigi iš karto skubu rašyti dar vieno patiekalo receptą, kuris puikavosi ant mano Velykų stalo :)




Reikės:
  • 1 višta (apie 1,5 kg),
  • 5 skiltelės česnako,
  • 1 šaukštas aliejaus arba sviesto,
  • 1 šaukštas kmynų,
  • druskos, juodųjų pipirų,
  • maždaug 400 ml. vandens,
  • 200 g. džiovintų abrikosų.



Kas po ko ir kaip:
  • Česnakus nulupame, sutriname, sumaišome su aliejumi (arba sviestu), kmynais, druska ir pipirais. Gauta košele kruopščiai ištriname vištą ir leidžiame pastovėti keletą valandų šaldytuve (aš ją ten laikiau per naktį). Jei nėra laiko - kepame iš karto. Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių ir kepame maždaug 1 valandą ir 40 minučių.
  • Kai višta iškepa išimame iš orkaitės ir leidžiame jai šiek tiek atvėsti. Tada atsargiai atskiriame odą, stengiamės, kad jinai kuo mažiau suplyštų. 
  • Imame negilų indą (galite imti ir gilesnį, čia jau kokį turit tokį naudokit), jo dugną išklojame vištos oda. Geriausia, kad liktų kuo mažiau tarpų.
  • Vištos mėsą atskiriame nuo kaulų ir ją suplėšome smulkiais šuoreliais, bet nepjaustome, o plėšome. 
  • Vištos kaulų neišmetame, o sudedame į puodą, užpilame 400 ml. vandens ir verdame tol, kol lieka pusė vandens kiekio. Tiksliau - jo lieka visai ant dugno, apie pusę stiklinės, ir atrodo jis tirštokas.
  • Į indą su išklota vištos oda sudedame puse turimos mėsos , tada sudedame nuplautus abrikosus (jei abrikosai kieti ir apdžiūvę, keletui minučių įmeskite į verdantį sultinį ir išgriebkite kiaurasamčiu). Ant abrikosų sudedame likusią mėsą.
  • Ant visko užpilame sultinį (aš prieš pildama dar įdėjau į sultinį druskos). Jo turi būti tiek, kad mėsa jokiu būdu nepaskęstų, o tik sudrėktų ir tarpeliai būtų užpildyti sultiniu. Stingdamas jis sutvirtins vyniotinį.
  • Ant slėgtainio uždedame sviestinio popieriaus ir šiek tiek paspaudžiame, kad gražiai suliptų. Aš ant viršaus uždėjau dar ir medinę pjaustymo lentutę ir palikau taip prispaustą per naktį. Paliekame šaldytuve per naktį sustingti ir susigulėti. 
  • Kitą dieną atsargiai išėmę iš indo galime pjaustyti. Vyniotinis turi būti pakankamai trapus, bet išlaikantis formą, o ne panašėti į šaltieną.


Pastebėjimai:
  • Negailėkit druskos, nes man, kad ir kiek atrodė jos per daug, gavosi šiek tiek beskonis, tai valgant papildomai barstėmės.


Receptas iš knygos "Metai Beatos virtuvėje"

Skanaus ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą