2012 m. balandžio 13 d., penktadienis

Triufeliai

Nežinau kaip jums, bet man tie pirktiniai triufeliai neskanu. Tikriausiai tai vienintelis dalykas iš saldumynų, kuris man nepatikdavo (na dar nemėgstu nieko kas susiję su anyžiais). Na bet, kad ir kaip man nepatiko triufeliai aš vis tiek nusprendžiau juos pagaminti, juk gaminti pačios tai ne tas pats kas pirktiniai. Ir žinot ka? Man visai patiko tie mano pačios pagaminti triufeliai :) Geriausia, kad juos galėjau apvolioti ne tik kakavoje, bet ir riešutuose, kokoso drožlėse ir netgi griliažiniuose saldainiuose (gaila pastarųjų nebuvau pasidariusi, o ir pirktinių neturėjau).


Išeina apie 30 triufelių.

Reikia:
  • 250 g. juodojo šokolado (turinčio ne mažiau kaip 60% kakavos),
  • 120 ml. grietinėlės (35% riebumo),
  • 50 g. sviesto.
Skoniui sustiprinti:
  • 1-2 šaukštai brendžio arba tamsaus romo, arba kavos ar kitokio likerio.
Apvolioti:
  •  kakavos,
  • lazdynų ar kitokių riešutų,
  • kokosų drožlių,
  • griliažinių saldainių.



Kas po ko ir kaip:
  • Šokoladą susmulkiname. Aš jį susmulkinau smulkintuvu.
  • Grietinėlę pilame į puodą, sudedame sviestą ir verdame, kol beveik užverda grietinėlė. Bet neužvirinkite, tiesiog kai jau pradės garuoti vadinasi jau pasiekėte tą reikiamą temperatūrą. Tada suberiame šokoladą ir išmaišome, ant ugnies palaikome dar 2 minutes nuolat maišydami. Po to išjungiame ugnį ir pamaišome, kad šokoladas visiškai ištirptų. Susidaro tokia tirštoka šokoladinė masė.
  • Jei norite sustiprinti triufelių skonį įpilkite į šokolado masę porą šaukštų brendžio ar kokio kito kvapnaus alkoholio ir išmaišome.
  • Dubenį su šokolado mase statome į šaldytuvą 45 minutėms, kad šiek tiek sustingtų. Po 45 minučių traukiame masę lauk ir elektriniu plaktuvu nedideliu greičiu išplakame. Masė beveik suputoja, suminkštėja, jos pasidaro daugiau. Išplaktą dedame dar kartą į šaldytuvą ir leidžiame jame pastovėti dar kokias 5-10 minučių.
  • Per tą laiką galime pasiruošti kuo apvoliosime triufelius. Taigi jei voliosime riešutuose reikia paskrudinti pasirinktus riešutus, nuimame nuo jų luobeles ir sumalame riešutus iki rupokų miltų. Taip pat galima apvolioti kokosų drožlėse, arba tradiciškai - kakavoje. Dar galima apvolioti griliažiniuose saldainiuose, tiksliau jų trupiniuose. Imame 4-6 saldainius, dedame juos į stiprų maišelį ir gerai padaužome kočėlu, kad susitrupintų, o tada jau galima bus volioti triufelius.
  • Kai pasiruošiame kur apvoliosime triufelius, jų masę išimame iš šaldytuvo, imame maždaug šaukštelio dydžio masės gabaliuką, rankas vos vos suvilgome kakava, suformuojame rutuliuką ir apvoliojame kakavoje, riešutuose, kokosų drožlėse arba griliažo trupiniuose.



Receptas iš knygos "Metai Beatos virtuvėje"

Skanaus ;)

2 komentarai:

  1. Tikėjausi skaniu triufeliu bet deja mano nuomone receptas niekam tikes isplakus mase gavos tirpstanti nesamone kazkokia idejau i saldikli isemisu sustingus buvo bet veliau vel visa suskystejo niekam nepatariu bandyt produktu gadinimas esu tikrai inirsud

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Apgailestauju, kad nepavyko triufeliai, bet gal kažkur kažką praleidote gamindama?.. Triufelių masę reikia dėti ne į šaldiklį, kad susitngtų į gabalą, o į šaldytuvą, palaikyti 45 minutes ir tada lėtai išplakti iki putų konsistencijos, o tada vėl palaikyti šaldytuve, kad šiek tiek sušaltų... Tokiu būdu gaminant masė nesigauna skysta... Toliau - visi žino, kad gaminant triufelius reikia miklumo, nes formuojant tarp rankų jis žinoma, kad tirpsta, nes rankos vėl šildo šokoladą, sviestą ir grietinėlę, todėl suformuoti triufelius reikia greitai, o ne minkyti rankose pusvalandį... Ir galiausiai reikia žiūrėti proporcijas. Aš manau, kad jas reikia parinkti tiksliai, sverti su svarstyklėmis, o ne dėti iš akies. Jei kartais "dėjote iš akies" tai galėjo taip pat paveikti jūsų triufelių masę.

      Panaikinti