- 250 ml pieno,
- 100 g. medaus,
- 30 g. šviežių mielių (arba 15 g. sausų mielių),
- 50 g. sviesto,
- 3 kiaušinių trynių,
- 500 - 550 g. miltų (man prireikė daugiau nei 500 g.),
- 1 kupino šaukštelio druskos.
Įdarui reikės:
- 100 g. aguonų,
- 100 ml. pieno,
- 80 g. cukraus,
- 80 g. migdolų drožlių,
- 1 šaukšto džiūvėsėlių.
Kas po ko ir kaip:
- Pieną užkaitiname beveiki iki virimoir atvėsiname iki kambario temperatūros. Į šiltą pieną sudedame sviesto gabaliukus, kad jis piene ištirptų.
- Medų pašildome ir taip pat supilame į pieną. Išmaišome, kad medusištirptų piene.
- Į kitą dubenėlį sudedame mieles ir užpilame keliais šaukštais šilto, bet ne karšto pieno su medumi ir sviestu. Mieles su pienu ištriname ir leidžiame joms pradėti burbuliuoti.
- Dideliame dubenyje miltus sumaišome su druska.
- Trynius atskiriame nuo baltymų. Baltymus galite panaudoti morengui, pavlovai ar dar kam nors, kam reikia tik baltymų.
- Dubenyje su miltais padarome šulinį ir į jį supilame pieną, mieles ir kiaušinių trynius. Pirmiausiai viską išmaišome šaukštu, paskui rankomis suminkome į vieną gabalą. Tešlą paliekame pastovėti apie 10 minučių. Po to kokias 5-7 minutes minkome tešlą. Ji bus gan lipni, bet taip ir turi būti, kuo lipnesnė, tuo riestė bus minkštesnė. Suminkytą tešlą paliekame dubenyje pailsėti ir pakilti apie 45 minutes. Aišku dubenį uždengiame rankšluostėliu.
- Kol kyla tešla pasiruošiame įdarą. Aguonas nuplauname ir supilame į nedidelį puodelį (jei turite tuos tarybinių laikų geležinius, tai labai tiks, tik jie turi būti dideli, o ne mažieji), užpilame pienu ir užviriname ant nedidelės ugnies, kad truputį kunkuliuotų. Kaip pradės kunkuliuoti pakaitiname aguonas piene dar 5 minutes, tada išjungiame ir leidžiame dar 5 minutes pamirkti. Pieną nuo aguonų nupilame ir maisto smulkintuvu pasmulkiname aguonas. Smulkintas aguonas sumaišome su cukrumi, migdolais ir džiūvėsėliais.
- Pakilusią tešlą dedame ant stalo ir plonai iškočiojame (kuo ploniau tuo skaniau bus) arba rankomis suformuojame stačiakampį. Paruoštą tešlos paplotį visą ištepame aguonų įdaru, tada susukame į tamprų vuniotinį, o vyniotinio galus sujungiame ir suklijuojame riestės galus.
- Suklijuotą riestę dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Aštriu peiliu riestės išorinius kraštus įpjauname.
- Riestę pridengiame plėvele, ištepta aliejumi, ir leidžiame jai darkartą pakilti (apie 30 minučių).
- Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Kai riestė jau bus pakilusi, galima ją patepti išplaktu kiaušiniu, jei norime, kad ji būtų blizgi. Tada kišame ją į gerai įkaitintą orkaitę ir kepame apie 35 - 40 minučių. Man visiškai užteko 30 minučių, nes kepiau su ventiliatoriumi, taigi geriausia yra paprasčiausiai stebėti riestę, nes kiekvienos šeimininkės orkaitė yra skirtinga.
Receptas iš knygos: "Beatos virtuvė: Kepinių knyga"
Skanaus ;)
Riestė tobula, net seilės nutįso... Nuoširdžiausia sveikinimai gavus darbą, puikiai pažįstama situacija ir jausmas kai eini į darbo biržą ir jautiesi kažkoks paženklintas... Šaunuolė!!
AtsakytiPanaikintiAčiū už sveikinimus :) Tikrai jau einant į darbo biržą jautiesi keistai, bet dabar jausmas nuostabus, kai reikia nueiti ir pasakyti, kad viskas aš dirbanti ir nežinia kada vėl ten pasirodysiu, jei iš vis bereikės kada ten eiti :) O riestė tokia tobula gavosi tikriausiai dėl to, kad su didžiausia šypsena ir nuoširdžiausia laime buvo gaminta :)
Panaikinti