2013 m. kovo 25 d., pirmadienis

Aguonų riestė

O va šitą riestainį kepiausi iš didelio džiaugsmo. Dvi dienas slankiojau po darbo biržą, vis eidama į pokalbį dėl darbo. Pirmą kartą nieko doro nesitikėjau, nes į tą vietą buvo sukviesta nemažai žmonių, o ir pasirodžiau, kaip aš maniau, nelabai gerai. Na bet čia buvo tik mano nuomonė, nes kitą rytą, kol aš dar džiaugiausi lovos šiluma man paskambino mano konsultantė ir pranešė, kad aš, AŠ atrinkta antram pokalbiui dėl darbo. Net nustebau, o paskui pradėjau galvoti kas per antri pokalbiai? Kodėl jiems neužtenka vieno? Juo labiau, kai tam pirmąjam pokalbyje teko vaidinti dirbančią ir būsiu atvira - man nesisekė prakalti jai prekės (nesakau kas per prekė, nes nenoriu reklamuoti) :D Taigi man buvo visai įdomu ir tuo pačiu neramu kas bus per tą antą pokalbį, kai jau viskas (kaip man atrodė) buvo išsakyta per pirmajį. Pasirodo, kad antrąjame pokalbyje užduodami klausimai, tokie kaip: Ką darytum jei laimėtum milijoną? Kokios algos tau pakaktų normaliai gyventi? Ką darytum tokioje ir tokioje situacijoje? Ir visa šita klausimanija trunka pusvalandį. Oi buvo nerimo kol laukiau savo eilės, kaip prieš kokį egzaminą ar diplomo gynimąsi. Na bet po valandos nerimo atėjo ir mano eilė (mes buvome atrinktos trys tam pokalbiui, o aš kaip tyčia buvau paskutinė). Ir vėl man pasirodė, kad pasirodžiau neįspūdingai, o, bet, tačiau, (oi oi oi kaip dabar supyktų kalbininkai ir visos lietuvių mokytojos už tokį išsireiškimą) man PASKAMBINO ir ne šiaip paskambino, o paskambino TĄ PAČIĄ DIENĄ, nors buvo sakiusi, kad informuos kitą savaitę. Oi tiesa - pokalbis, antrasis pokalbis vyko penktadienį. Taigi iš tos laimės, kad mane pasirinko aš nenustygau vietoje, visiems suskambinau ir pranešiau, kad gavau darbą!!! Ir lyg to būtų negana, kai pranešiau draugui, kad gavau darbą jis man pasakė, kad taip pat gavo darbą!!! Tą pačią dieną męs abu gavome darbus. Ar gali būti kas nors geriau? Pagaliau po tiek mėnesių nelengvo išgyvenimo, tiesiogine to žodžio prasme, gal pagaliau nebereikės skaičiuoti centų ir nuėjus į parduotuvę nebegalvoti ką pirkti duonos ar kiaušinių?.. Taigi sulaukusi net dviejų puikių naujienų nežinojau kur dėtis iš laimės ir pagriebusi knygą, jau žinojau ką gaminsiu, kad atšvesti puikią dieną. Taigi čia ne šiaip aguonų riestainis, čia mano ŠVENTINIS AGUONŲ RIESTAINIS!!! :)




Tešlai reikės:

  • 250 ml pieno,
  • 100 g. medaus,
  • 30 g. šviežių mielių (arba 15 g. sausų mielių),
  • 50 g. sviesto,
  • 3 kiaušinių trynių,
  • 500 - 550 g. miltų (man prireikė daugiau nei 500 g.),
  • 1 kupino šaukštelio druskos.



Įdarui reikės:
  • 100 g. aguonų,
  • 100 ml. pieno,
  • 80 g. cukraus,
  • 80 g. migdolų drožlių,
  • 1 šaukšto džiūvėsėlių.



Kas po ko ir kaip:
  • Pieną užkaitiname beveiki iki virimoir atvėsiname iki kambario temperatūros. Į šiltą pieną sudedame sviesto gabaliukus, kad jis piene ištirptų.
  • Medų pašildome ir taip pat supilame į pieną. Išmaišome, kad medusištirptų piene.
  • Į kitą dubenėlį sudedame mieles ir užpilame keliais šaukštais šilto, bet ne karšto pieno su medumi ir sviestu. Mieles su pienu ištriname ir leidžiame joms pradėti burbuliuoti.
  • Dideliame dubenyje miltus sumaišome su druska.
  • Trynius atskiriame nuo baltymų. Baltymus galite panaudoti morengui, pavlovai ar dar kam nors, kam reikia tik baltymų.
  • Dubenyje su miltais padarome šulinį ir į jį supilame pieną, mieles ir kiaušinių trynius. Pirmiausiai viską išmaišome šaukštu, paskui rankomis suminkome į vieną gabalą. Tešlą paliekame pastovėti apie 10 minučių. Po to kokias 5-7 minutes minkome tešlą. Ji bus gan lipni, bet taip ir turi būti, kuo lipnesnė, tuo riestė bus minkštesnė. Suminkytą tešlą paliekame dubenyje pailsėti ir pakilti apie 45 minutes. Aišku dubenį uždengiame rankšluostėliu.
  • Kol kyla tešla pasiruošiame įdarą. Aguonas nuplauname ir supilame į nedidelį puodelį (jei turite tuos tarybinių laikų geležinius, tai labai tiks, tik jie turi būti dideli, o ne mažieji), užpilame pienu ir užviriname ant nedidelės ugnies, kad truputį kunkuliuotų. Kaip pradės kunkuliuoti pakaitiname aguonas piene dar 5 minutes, tada išjungiame ir leidžiame dar 5 minutes pamirkti. Pieną nuo aguonų nupilame ir maisto smulkintuvu pasmulkiname aguonas. Smulkintas aguonas sumaišome su cukrumi, migdolais ir džiūvėsėliais.
  • Pakilusią tešlą dedame ant stalo ir plonai iškočiojame (kuo ploniau tuo skaniau bus) arba rankomis suformuojame stačiakampį. Paruoštą tešlos paplotį visą ištepame aguonų įdaru, tada susukame į tamprų vuniotinį, o vyniotinio galus sujungiame ir suklijuojame riestės galus.
  • Suklijuotą riestę dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Aštriu peiliu riestės išorinius kraštus įpjauname.
  • Riestę pridengiame plėvele, ištepta aliejumi, ir leidžiame jai darkartą pakilti (apie 30 minučių).
  • Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Kai riestė jau bus pakilusi, galima ją patepti išplaktu kiaušiniu, jei norime, kad ji būtų blizgi. Tada kišame ją į gerai įkaitintą orkaitę ir kepame apie 35 - 40 minučių. Man visiškai užteko 30 minučių, nes kepiau su ventiliatoriumi, taigi geriausia yra paprasčiausiai stebėti riestę, nes kiekvienos šeimininkės orkaitė yra skirtinga.




Receptas iš knygos: "Beatos virtuvė: Kepinių knyga"

Skanaus ;)

2 komentarai:

  1. Riestė tobula, net seilės nutįso... Nuoširdžiausia sveikinimai gavus darbą, puikiai pažįstama situacija ir jausmas kai eini į darbo biržą ir jautiesi kažkoks paženklintas... Šaunuolė!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už sveikinimus :) Tikrai jau einant į darbo biržą jautiesi keistai, bet dabar jausmas nuostabus, kai reikia nueiti ir pasakyti, kad viskas aš dirbanti ir nežinia kada vėl ten pasirodysiu, jei iš vis bereikės kada ten eiti :) O riestė tokia tobula gavosi tikriausiai dėl to, kad su didžiausia šypsena ir nuoširdžiausia laime buvo gaminta :)

      Panaikinti