2013 m. kovo 27 d., trečiadienis

Šokoladiniai keksiukai su mėtų sirupu

Keksiukai buvo skirti kaimynės gimtadieniui. Ji liko labai patenkinta ir nustebinta, nes nesitikėjo tokios saldžios dovanos, jei atvirai ji visiškai nesitikėjo jokios dovanos. Taigi šiandien gaminau šiuos tikrai skanius ir lengvus, bet tuo pačiu ir sočius keksiukus. Sotūs jie yra dėl šokolado kepurėlių, o patys keksiukai ir įdaras lengvučiai ir ne per saldūs. O rytoj lekiu pasirašyti darbo sutarties ir pradėti mokytis savo naujajame darbe (valio valio valio!). Šiek tiek jaudinuosi, bet tuo pačiu ir džiaugiuosi, nes man tai bus puiki nauja patirtis, kažko naujo atradimas ir išmanymas supratimas.




Keksiukams reikės:

  • 225 g. miltų,
  • 5 ml. valgomosios sodos,
  • žiupsnelis druskos,
  • 50 g. nesaldžios kakavos miltelių,
  • 150 g. minkšto sviesto,
  • 300 g. smulkaus cukraus,
  • 3 kiaušiniai,
  • 5 ml. mėtų ekstrakto (aš naudojau mėtų sirupą),
  • 250 ml. pieno.



Įdarui reikės:
  • 300 ml. riebios grietinėlės (galite grietinėlės kiekį mažinti pusiau, nes man užpildžius keksiukus liko puse suplaktos grietinėlės),
  • 5 ml. mėtų ekstrakto (arba sirupo).

Šokoladiniam kremui reikės:
  • 175 g. šokolado (naudojau 52% kakavos turintį šokoladą, bet galima ir pienišką),
  • 115 g. sviesto (nesūdyto),
  • 5 ml. mėtų ekstrakto (arba sirupo).



Kas po ko ir kaip:
  • Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Į keksiukų formą sudedame keksiukų popierėlius.
  • Miltus, sodą, druską ir kakavą sumaišome.
  • Kitame dubenyje išsukame sviestą ir cukrų iki purios mąsės. Į sviestą įmušame vieną kiaušinį ir gerai išmaišome (aš naudojausi mikseriu taigi darbas ėjosi greitai), kai pirmasis kaiušinis įmaišytas - mušame antrąjį ir taip pat išsukame. Tą patį padarome ir su trečiuoju kiaušiniu. Į gautą mąsę įmaišome mėtų ekstraktą (sirupą).
  • Miltus ir pieną supilame į kiaušinių ir sviesto mąsę ir nedideliu greičiu išplakame. Paruoštą keksiukų tešlą supilame į kepimo formą tešla užpildydami du trečdalius popierėlių.
  • Keksiukus kepame 15 minučių arba kol įkišus į keksiukus pagaliuką ant jo neliks žalios tešlos pėdsakų. Man visiškai užteko tų 15 minučių. Iškepusius keksiukus ištraukiame iš orkaitės ir išverčiame ant aušinimo grotelių ir leidžiame jiems visiškai atvėsti. Išėmus keksiukus iš kepimo formos gali pasirodyti, kad jie neiškepę ir per minkšti, bet jiems atvėsus jie sutvirtės, bet vis tiek bus minkšti.
  • Kol keksiukai vėsta galima pasigaminti įdarą. Grietinėlę ir mėtų ekstraktą (sirupą) išplakame iki standumo. Jei keksiukai dar nebus visiškai atvėsę išplaktą grietinėlę tiesiog įdedame į šaldytuvą. 
  • Atvėsusiuose keksiukuose padarome duobutes. Man labai puikiai pavyko jas padaryti su obuolių šerdies išėmėju. Į konditerinį švirkštą su plonu antgaliu sukrečiame išplaktą grietinėlę ir ja užpildome keksiukuose padarytas duobutes. Jei nėra konditerinio švirkšto galima grietinėlę tiesiog sudėti šaukšteliu. Kol ruošime šokoladinį kremą keksiukus laikome šaldytuve.
  • Norint pagaminti keksiukams kremą šokoladą ir sviestą ištirpiname garų vonelėje. Į išlydytą šokoladą supilame mėtų ekstraktą (sirupą) ir išmaišome. Leidžiame mąsei atvėsti, bet vis pamaišome. Kai šokolado mąsė bus pakankamai sukietėjusi, kad ją būtų galima lengvai tepti, užtepame ja keksiukų viršų paslėpdami grietinėlę. Jei norite keksiukus galima papuošti pabarstukai. Paruoštus keksiukus reikia laikyti šaltai.




Receptas iš knygos: "500 cakes and bakes"

Skanaus ;)

2 komentarai:

  1. Labai skaniai atrodo. Reikes isbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jie tikrai labaiskanūs. Mano mažoji pusseserė netgi suvalgė puse keksiuko, nes jai įdaras nelabai patiko, o tai jau reiškia, kad keksiukai tikrai labai pavyke, nes dažniausiai ji tik atsikanda ir padeda :) Tikiuosi jie ir jums taip pat patiks, kaip ir mums :)

      Panaikinti