Su įsmeigtais papuošimais yra suaugusiųjų pusė, o su pabarstukais - vaikiškoji pusė
Dideliausiam tortui reikės:
Biskvitui:
- 150 g. minkšto sviesto,
- 3 kiaušiniai,
- 200 g. cukraus,
- 180 g. miltų,
- 40 g. tamsios kakavos,
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
- 150 ml kefyro,
- 1 šaukštas tirpios kavos,
- 1 žiupsnelis druskos.
Kas po ko ir kaip:
- Sviestas ir kiaušiniai turėtų būti kambario temperatūros. Į sviestą suberiame cukrų ir elektriniu plaktuvu išplakame iki purios masės. Įmušame VIENĄ kiaušinį ir tada vėl plakame, ir taip plakdami įmušame visus kiaušinius po vieną.
- Miltus išsijojame kartu su kakava ir kepimo milteliais atskirame inde.
- Į sviesto ir kiaušinių plakinį supilame pusę miltų ir kakavos mišinio, visą kefyrą ir išmaišome.
- Šaukštą tirpios kavos išmaišome šaukšte karšto vandens ir supilame į tešlą.
- Į tešlą supilame likusį miltų ir kakavos mišinį, įberiame žiupsnelį druskos vėl gerai išmaišome.
- Atsegamos formos torto dugną išklojame kepimo popieriumi, o šonus vos vos patepame sviestu, nors aš pati į kepimo formą įklojau didelį kepimo popieriaus lakštą ir gavosi ne ka prasčiau, gal šonai ir nebuvo tobulai apvalūs, bet juk ne užsakymams darau. Supilame paruoštą tešlą ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol biskvitas pakils. Patikrinti ar iškepęs galima įkišus pagaliuką į biskvitą, bet mes visos tai žinome.
- Leidžiame biskvitui atvėsti ir tada atsegame formos šonus ir atsargiai išimame iš jos. Jei kartais šonai prikepė prie formos, tai atsargiai su peiliu apipjaukite aplink juos.
- Biskbitą perpjauname pusiau (pjauname per biskvito vidurį horizontaliai, kad gautūsi nebe vienas, o du biskvitai), jei pjaunant biskvitas perlūš tai nieko tokio, konstruodamos tortą dalis sudėsite ir užpilsite šokoladu, kuris paslėps lūžių vietas. Bet manau, kad jis tikrai nesubyurės jei pjausite lėtai ir biskvito viršų prilaikysite ranka ir lengvai spausite jį.
Morengui:
- 200 g. lazdynų riešutų,
- 50 g. juodojo šokolado,
- 4 didelių kiaušinių baltymai,
- 220 g. cukraus.
Kas po ko ir kaip:
- Lazdynų riešutus pakepiname, kad odelės lengvai nusiluptų. Taigi riešutus paskleidžiama kepimo skardoje ir kepiname 180 laipsnių orkaitėje 7-10 minučių. Kai pravėsta nulupame nuo riešutų odeles. Nuvalytus riešutus susmulkiname kavamale arba virtuviniu kombainu.
- Šokoladą susmulkiname, bet nesutriname į miltus.
- Kiaušinių baltymus supilame į švarų indą ir pamažu imame plakti. Kai baltymai ima putoti, beriame cukrų ir plakame kol susidaro standžios ir blizgios putos. Tada į baltymų putą palengva šaukštu įmaišome riešutų ir šokolado trupinius.
- Morengo masę supilame į tą pačią atsegamą torto formą, išklotą kepimo popieriumi. Morengą kepame iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą. Kai morengas jau iškepa, išjungiame orkaitę ir leidžiame jam dar pastovėti karštoje orkaitėje apie 15 minučių. Tada išimame iš jos, atsegame formos kraštus, išimame morengą ir leidžiame jam atvėsti.
Kremui:
- 0,5 indelio karamelės,
- 4 šaukštai amareto (vaikams dėjau uogienę),
- 250 g. maskarponės sūrio.
- Karamelę išpilame į dubenį ir šaukštu pasukame, kad ji suminkštėtų. Įpilame 4 šaukštus amareto (dėjau 2 šaukštus amareto į suaugėlišką ir 2 šaukštus uogienės į vaikišką kremo variantą) ir sudedame maskarponę (čia irgi ją dalinau pusiau, kaip ir visa kita). Viską išmaišome, kad pasidarytų vienspalvė masė. Gali prireikti ir maišytuvo, kad viskas būtų gražiai, vientisai išmaišyta.
Biskvitui palaistyti:
- 50 ml. paruoštos stiprios kavos (aviečių arbata vaikams),
- 50 ml. amareto (sirupo vaikams).
Šokoladiniam kremui:
- 200 g. juodojo šokolado,
- 100 g. 35% riebumo grietinėlės,
- įvairių pabarstukų ar ką tik sumastysite uždėti ant viršaus, arba nedėkite nieko, tik užpilkite šokoladu.
Kas po ko ir kaip (Šokoladiniam kremui):
- Šokoladą ištirpiname garų vonelėje. Kai šokoladas ištirpsta supilame grietinėlę ir maišome. Dubenį dar vieną kitą minutę palaikome ant garų ir nukeliame. Maišyti geriausia šluotele, kol viskas virsta tirštoku šokoladiniu padažu. Leidžiame jam truputį atvėsti (kol montuosime tortą) ir galėsime pilti ant paruošto torto.
Kas po ko ir kaip (Surinkinėjame tortą):
- Vieną perpjauto biskvito dalį (aš dėjau apatinę dalį) dedame ant lėkštės ar padėklo. Atvėsusią kavą sumaišome su amaretu (arbatą su sirupu) ir šiuo skysčiu vos vos palaistome biskvitą, vienam blynui panaudojame šaukštą ar šiek tiek daugiau skysčio.
- Ant biskvito užtepame dosnų kokių 4 šaukštų karamelės ir maskarponės kremo.
- Ant viršaus dedame morenga, o ant jo vėl užtepame karamelės ir maskarponės kremo. Tik nesunaudojame viso, nes jo dar šiek tiek reikės, tai koki šaukštą pasilikite.
- Likusį biskvitą gausiai palaistome likusiu kavos ir likerio (arbatos ir sirupo) mišiniu ir uždedame ant kremu ištepto morengo.
- Ant torto paskirstome ploną karamelės ir maskarponės kremo sluoksnį, ant viršaus pilame pravėsusį šokoladinį kremą. (Geriausia būtų, kas surinę tortą, leistumėte jam pastovėti šaldytuve ir šokoladu puoštumėte, kai viršutinis kremas bus šiek tiek susigėręs, bet aš neturėjau tam laiko ir tortui tai nepakenkė.) Šokoladinis kremas turi būti ataušęs, bet vis dar skystas. Šokoladą paskirstome, kaip įmanoma tolugiau ant torto viršaus ir šonų (su šonais man buvo bėgos, nes tortas ne apvalus buvo, bet nieko baisaus nenutiko).
- Suteptam tortui reikia keleto valandų pastovėti, bet ir tam neturėjau laiko ir supylusi šokoladą, su vaikais (ne savo aišku, o su pusbroliu ir pussesere) papuošiau tortą ir nešiau ant stalo, nes visi laukė su nekantrumu. Taigi papuošiame tortą arba nešame tik apipiltą šokoladu, pjaustome ir valgome.
- Tortas skanus tiek tą pačią dieną, tiek ir kitą ar dar kitą dieną su arbata, kava, kakava ar ką tik mėgstate gerti.
Tai turbūt ilgiausias mano receptas, tiek gaminimo atžvilgiu, tiek ir rašymo, bet buvo verta, nes tortas tikrai didelis ir tikrai skanus :)
Receptas iš knygos "Metai Beatos virtuvėje"
Skanaus ;)
O jau prapjauto koks grozis!!! Nerealu!
AtsakytiPanaikintiSkonis irgi nerealus :) Ir tortas didelis didelis gaunasi, uztenka tikrai nemazai zmoniu siuo tortu pavaisinti :)
PanaikintiLaba diena, norejau paklausti kokia gi ten karamele deti? Rududu ar koki karamelini sirupa?
AtsakytiPanaikintiSveiki, karamelę naudojau rududu. Nemanau, kad karamelinis sirupas tiktų, nes jis susigertų į sluoksnius ir jų "nesuklijuotų", o rududu, kaip tik tirštas ir sulipdo sluoksnius, kad būtų vientisas tortas :)
Panaikintilaba diena .Tikrai grazus tortas bandysiu kepti>O kur gaunat tokius pabarstukus pirkti as tokiu niekur nerandu????
AtsakytiPanaikintiSveiki. As visus pabarstukus anksciau pirkdavau is tortini.lt, siuo metu ten yra taip pat visokiu pabarstuku isskyrus tuos ismeigiamus, nes ju jau kuris laikas ten nebematau. Taip pat galite nueiti i tastyfun.lt, ten is vis daug visko galima rasti, tik tiek, kad galima kainas palyginti ir pirkti is ten kur pigiau. Skanaus torto, tikiuosi pas jus jis bus toks pat populiarus, kaip ir pas amne :)
Panaikintilabai aciu :)jau kepu kaip tik parasysiu kaip gavosi
AtsakytiPanaikintiSveiki. o 0.5 rududu tai cia puse indelio kokio dydzio? ir tirpia kava kokia deti?
AtsakytiPanaikintiSveiki, Rududu dedasi puse mazojo indelio, jei gerai pamenu indelis apie 400g. O tirpią kavą dėkite kokią mėgstate ar kokią turite, aš pati asmeniškai turėjau iš užsienio parvežtos, tai ją ir naudojau.
Panaikinti