2012 m. spalio 28 d., sekmadienis

Citrininiai pyragėliai arba citrinų pyragas

Juos galima drąsiai vadinti cirtinukais, nes jie tikrai tikrai citrininiai. Norint pakeisti spalvą, kad matytūsi pagrindo ir citrininio sluoksnio storis galima įdėti braškių ar kokių kitų spalvotų uogų, bet aš šį kartą dariau be papildomų uogų ir spalvinių gamų.

Juos galite gaminti kaip mažus pyragaičius, jei kepsite keturkampėje skardoje, arba kepti apvalioje kepimo formoje ir gausis puikus pyragas, bet čia jau kaip kuriam patinka ir kokią kepimo skardą tuo metu turit.


Pagrindui reikės:

  • 200 g. sviesto,
  • 250 g. miltų,
  • 100 g. cukraus.
Citrininiam sluoksniui reikės:
  • 2 citrinų žievelių,
  • 4 nedidelių citrinų sulčių (jei nenaudosit braškių nuspalvinti citrinų sluoksniui tada išspauskit dar pusės citrinos sulčių),
  • 100 g. braškių (ar kitų raudonų uogų),
  • 4 kiaušiniai,
  • 250 g. cukraus,
  • 75 g. miltų,
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių.


Kas po ko ir kaip:
  • Šaltą, ką tik iš šaldytuvo ištrauktą sviestą supjaustome gabaliukais, ant jo suberiame miltus ir cukrų. Pirštais po truputį triname sviestą su miltais, kad susidarytų drėgnos konsistencijos trupiniai.
  • Skardos formą išklojame kepimo popieriumi, supilame trupinių tešlą ir ją suplojame, kad pasidarytų vientisas maždaug 2 cm storio pyrago pagrindo sluoksnis.
  • Formą dedame į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 15 - 20 minučių, kol tešla apdžiūva ir pradeda gelsvėti.
  • Ruošiame citrininį sluoksnį. Nuo dviejų citrinų nutarkuojame žieveles, iš visų išspaudžiame sultis. Jei naudojame dar kitas uogas, tai jas sutriname iki tyrelės maisto smulkintuvu. Kiaušinius lengvai išplakame su cukrumi, supilame citrinų sultis (braškių tyrelę, jei jasnaudojame), suberiame žieveles. Viską gerai išmaišome.
  • Atskirame dubenyje sumaišome miltus ir kepimo miltelius, ant jų užpilame šiek tiek citrinų masės. Pilame tiek, kad išmaišius gautūsi skystoka tešla. Ją supilame į likusią skystą citrinų masę ir gerai išmaišome.
  • Ištraukiame pagrindą ir ant jo supilame citrinų tešlą ir vėl kišame į orkaitę 25 minutėms. Antrojo sluoksnio tešla sutvirtėja, kai baigiame kepti. Ištraukus pyragą jo viduriukas dar gali būti minkštokas, bet jis sukietės, čia tas pats kaip su varškės pyragais.
  • Kai pyragas atšąla pabarstome cukraus pudra, supjaustome ir nešame ant stalo skanauti.




Receptas iš knygos "Metai Beatos virtuvėje"

Skanaus ;)

1 komentaras:

  1. jau antra karta darau, skirtingai kaskart gaunasi. :) Bet skaniai. Ispanijoje yra tokie sausianiai cortadillios de cidra. Identiski!

    AtsakytiPanaikinti