2013 m. sausio 8 d., antradienis

SU GIMTADIENIU!!! Mano blogui metukai :) Ta proga naujas receptas: Šokoladinis tartas (pyragas) su granatų sirupu. Arba tiesiog nuodėmingai skanus šokoladinis pyragas su gaivinančiu akcentu.



Na va pagaliau sulaukiau ir aš savo blogo gimimo dienos. Tai dar tik pirmasis mūsų gimtadienis, bet tikiuosi, kad jų bus daugiau, o pats blogas laikui bėgant tobulės (na tobulės jo autorė, nes blogo dizainė - aš, nelabai nutuokia, kaip, kur ir kokiais būdais galima jį patobulinti, padaryt mandresnį, kaip sakant. na bet čia tik kol kas...tikiuosi...). Kaip pirmam gimtadieniui manau parinkau tikrai išskirtinį receptą. Be to tai labai atitinka gimtadienio temą, nes blogui 1-eri, ir čia yra 1-asis receptas ne iš knygos, o iš kito (aišku ne Lietuviško) blogo (va prašau ir tobulėju).


Va kaip meistriškai užvadinau savo naujai atrastą kepinį. Šitas pyragas yra kažkas TOKIO. Bet turiu perspėti visas kurios skaičiuoja kalorijas, laikosi dietų ir cypčioja dėl kiekvieno gramo: ŠIS PYRAGAS TIKRAI TIKRAI NE JUMS MIELOSIOS. Net nuo mažulyčio gabalėlio jums gali tekti savaitei atsisakyti maisto, nes kalorijų čia, įtariu, nors vežimu vešk. Visos pyrago dalys pilnos kalorijų, riebalų ir panašiai, bet užtat koks skooooonis. Pyrago pade jaučiasi sviestas, įdare - šokoladas, o sirupas... na sirupas iš granatų sulčių ir šiek tiek cukraus, bet jame vis tiek yra cukraus, nors jis ir laaabai atgaivina. O jau valgant šitą dangišką pyragą tai skoniai keičiasi palaipsniui: Pirmiausia pasijaučia nuostabus kartokas ir riebus (riebus ne sviestiškai, kaip kad būna kartais jei nusiperki iš parduotuvės koki torta, kaip pavyzdžiui griliažinį, nes ten tai baisumas. Atrodo, kad padai sviestu sutepti. Apsivemti galima nuo tokio "torto") šokolado skonis, jį papildo ir duoda nuostabaus gaivumo granatų sirupas ir granatų sėklos, kurias perkandus pasijaučia tas gaivinantis rūgštumas, o galiausiai pasijaučia pado traškumas, lengvai jaučiamas sviestas ir migdolai. O jėtau man aprašinėjant seilės kaupiasi burnoje ir tirtu, kaip noriu dar vieno gabalėlio, nors pilvas pilnut pilnutėlis ir žinau, kad jei atsipjausiu dar vieną, kad ir mažulyti gabalaitį aš jo niekaip neįveiksiu. Taip taip pyragas skanus, bet laaaabai sotus, taigi tikrai daug nesudorosit. Žodžiu tos (ir tie, jei tokių čia užsuka) kurios neskaičiuoja kalorijų ir nesibaimina dėl formų tikrai siūlau išsikepti ir pačioms patirti  tą nuostabų šokoladišką skonį, nes geriau vieną kartą paragauti, nei šimtą kartų perskaityti ;)


Prisipažinsiu tikrai nerimavau dėl šio recepto, nes vis galvojau, o kas jei ne taip supratau tekstą, o kas jei ne taip ką padarysiu ir panašiai. Na anglų aš aišku moku, bet kartais nepasitikiu ta savo anglų nors tu ką. O ypač kai reikia kam nors rašyti ar skaityti ir verstis, tada mano pasitikėjimas visiškai sušlubuoja ir pradedu nervintis ir tikrintis net pačius paprasčiausius žodžius, o paskui aišku būna "Aš taip ir maniau" ir panašiai.



Tiesa kol nepamiršau dar šis tas. Nelabai suprantu kodėl jie vadinami tartais? Tiksliau aš dažnai "Skonių bloge" pastebėdavau tą keistą pavadinimą "tartas" ir man įdomu pasidarė, kodėl ne pyragas? Ar tas tartas kažkaip kitaip kepamas? Gaminimo procesas kitoks nei paprastų pyragų?.. Ir iš vis kas čia per žodis tartas? Vos ne tortas... Niekaip nesuprantu, kam juos taip vadinti, juk galima pasakyti pyragas, vis lietuviškiau, o ir vyresni labiau supras apie ką kalba eina. Man kažkaip nei šis nei tas tokį pyragą (arba iš vis bet kokį) tartu vadinti - sulietuvinti anglišką žodį. Nors mes lietuviai mėgstame tai daryti, nes vis kokių naujadarų prisiklausai: travelkos (travel cards), inšurencas (insurance), tiketas (ticket). Tai įtariu čia ir su tuo tartu (tart) tas pats atsitiko... :) Va net ir visagalis internetas (tiksliau google) rašo: Tart - daiktavardis: PYRAGAS, naminis tortas, vaisinis pyragaitis, bet tikrai NE TARTAS.




Migdolų padui reikės:
  • 155 g. miltų,
  • 60 g. pjaustytų migdolų (aš susmulkinau juos virtuviniu kombainu ir tiek),
  • 1/4 šaukštelio druskos,
  • 2 šaukštai cukraus,
  • 115 g. šalto sviesto,
  • 1 didelis kiaušinis,
  • 2 šaukštai šalto vandens.

Kas po ko ir kaip:
  • Į dubenį suderiame miltus, migdolus, druską ir cukrų ir viską išmaišome.
  • Šaltą sviestą greitai sutarkuojame į išmaišytus birius produktus ir išmaišome, kol tešla pasidaro panaši į trupinius. Sviestą galima ir supjaustyti kubeliais, sumesti juos į miltų mišinį ir rankomis jį sutrinti dubenyje iki trupinių.
  • Į paruoštą tešlą įmušame kiaušinį ir supilame vandenį. maišome, kol tešla sulimpa į vientisą gumuliuką. Pradžioje gali pasirodyti, kad trūksta drėgmės, bet ilgiau pamaišius viskas gražiai sulimpa ir nelieka vienų miltų užuomazgų.
  • Tešlą vienodu storumu paskirstome kepimo formoje, kurią prieš tai galima iškloti kepimo popieriumi. kepimo skardos sieneles taip pat apspaudžiame tešla. Tešlą šiek tiek subadome šakute.
  • Paruoštą kepimo skardą kišame į šaldytuvą ir 30 minučių šaldome tešlą, kad ji sutvirtėtų (taip taip žinau, man taip pat pasirodė keista, kad pirmiausia reikia aplipdyti kepimo skardą tešla, o tik po to ją dėti į šaldytuvą).
  • Kai tešla pastovi, orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių ir ištrauktą kepimo skardą kišame į jau gerai įkaitusią orkaitę. Padą kepame 15 minučių, arba kol lengvai pakeis spalvą.


Šokolado užpilui reikės:
  • 340 g. šokolado (aš naudojau kepinių šokoladą),
  • 240 ml. riebios grietinėlės,
  • 2 dideli kiaušiniai,
  • 3 šaukštai smulkaus cukraus,
  • 1 šaukštas miltų,
  • 1/4 šaukštelio druskos.

Kas po ko ir kaip:
  • Šokoladą susmulkiname is suberiame į nedidelį puodą, ten pat supilame ir grietinėlę. Ant nedidelės ugnies kaitiname šokoladą su grietinėle vis pamaišydami, kol šokoladas ištirpsta.
  • Ištirpus šokoladui išjungiame ugnį ir ten pat įmušame kiaušinius. Greitai išmaišome. Tada suberiame cukrų, miltus ir druską. Viską dar kartą gerai išmaišome.
  • Supilame šokolado masę į iškepusį padą ir atsargiai kišame atgal į orkaitę. Kepame 180 laipsnių temperatūroje 30 minučių.


Granatų sirupui ir pyrago papuošimui reikės:
  • 475 ml. granatų sulčių,
  • 3 šaukštai smulkaus cukraus,
  •  granatų sėklų papuošimui.

 Kas po ko ir kaip:
  • Granatų sultis supilame į nedidelį puodą, ten pat suberiame cukrų. Viską verdame apie 25 minutes arba kol sulčių puode liks tik puse stiklinės.
  • Iš turimo granato išimame šiek tiek sėklų papuošimui.
  • Kai pyragas iškeps, o sirupas suvirs užpilame jį ant pyrago viršaus ir pabarstome granatų sėklomis.
  • Pyragą galima patiekti tiek karštą, tiek ir šaltą su plakta grietinėle arba be jos. Tik šiltas pyragas bus minkštesnis, o jo įdaras perpjovus atrodys toks labai labai šlapias ir vos ne skystas (žemiau esanti nuotrauka). O atvėsusio ir pastovėjusio pyrago įdaras atrodys tvirtas (visos žemiau esančios nuotraukos), bet šiek tiek palaikius jį kambario temperatūroje jis įgaus pradinį "šlapumą" ir minkštumą. Taigi jį galite patiekti tiek karštą, tiek ką tik ištrauktą iš šaldytuvo, tiek kambario temperatūros.

 Dar šiltas pyragas atrodys labai šlapias.






Per naktį šaldytuve pastovėjęs pyragas.


Receptas iš: Pastry Affair


Gal nelabai gimtadieniška muzika, bet nieko negaliu padaryti, man ji labai graži, o ir šiaip labai geri žodžiais. Taip, kad išsikepkit tą nuodėmingą pyragą, atsipjaukit mažulyti gabalėlį, užsiplikykit arbatos be cukraus ir paklausykit šios mielos ir už širdies griebiančios dainos. Arba užsiplikykit tik arbatos, susisukit į šiltą pledą ir pasinerkit į gražiausius atsiminimus.Ir klausydamos (-i) gal net apie savo meilę galvosit, nes aš tai galvoju.


Skanaus ir malonių prisiminimų ;)

6 komentarai:

  1. Su gimtadieniu! Pyragas atrodo labai skaniai:) šokoladas, granatai mmmm...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui :) O pyragas tikrai labai skanus, kas tik ragavo visi kartojo ir labai gyre ji :)

      Panaikinti
  2. Mes kaip susitare - as visiskai identiska pyraga iskepiau, pagal Stephanie (desserts for breakfast) recepta!! matyt cia dabar toks sezonas; SU GIMTADIENIU!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikriausiai abi labai norėjom kažko tokio labai skanaus su gaivumo gaidele :) AČIŪ!

      Panaikinti
  3. Aš tai manau, kad pavadinimas tartas leidžia akivaizdžiai atskirti (dar nė nemačius ar neskaičius recepto), kad tai yra būtent "tart", o ne "cake". Turiu omeny, kad jis turi pagrindą, ant kurio užpiltas įdaras, o nėra vientisas pyragas..:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aaa na dabar aišku kodėl visi rašo tarta :) Tokiu atveju pas mane jau dvi tartos - šis ir citrininis su morengu :) Ačiū, kad padėjai susigaudyti šioje keblioje, man, pyragų ir tartų situacijoje ;)

      Panaikinti