2013 m. sausio 27 d., sekmadienis

Citrininis pyragas su morengu

Šį pyragą kepiau mamos gimtadieniui, iš mamos parvežtos knygos, kai ji buvo išvykusi į Angliją prižiūrėti savo anūko. Labai norėjau kažką pagaminti iš šios knygos, o mamos gimtadienis buvo puiki proga tai padaryti. Pyrago įdaras yra panašus į citrinų kremą, tik čia naudojami kukurūzų miltai ir nesideda sviestas. Pyragas valgomas šaltas, galima valgyti vieną arba su grietinėle.


Tešlai reikės:
  • 150 g. miltų,
  • 85 g. sviesto,
  • 35 g. cukraus pudros, persijotos,
  • 0,5 citrinos žievelės,
  • 0,5 išplakto kiaušinio trynio,
  • 1,5 valgomo šaukšto pieno.
Įdarui reikės:
  • 3 valgomi šaukštai kukurūzų miltų,
  • 300 ml. vandens,
  • sulčių ir žievelių nuo 2 citrinų,
  • 175 g. smulkaus cukraus,
  • 2 kiaušiniai, baltymai atskirti nuo trynio.


Kas po ko ir kaip:
  • Miltus persijojame į dubenį. Į juos sumetame mažais gabaliukais supjaustytą sviestą ir pirštais sumaigome jį su miltais, kol primins trupinius. Tada sudedame likusius ingredientus ir išmaišome. Stalo paviršių lengvai pabarstome miltais ir ant jo paminkome tešlą, kol tešla tampa vientisa. Paruoštą pyrago pagrindo tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame atvėsti į šaldytuvą 30 minučių.
  • Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Kepimo skardą ištepamie nedideliu kiekiu sviesto arba išklojame kepimo popieriumi (aš apačią išklojau kepimo popieriumi, o kraštus patepiau sviestu). Iš šaldytuvo išimame tešlą ir ją plonai iškočiojame, tada įklojame į kepimo formą ir prispaudžiame tešlą prie dugno ir formos kraštų. Tešlą pabadome šakute, įklojame kepimo popieriaus ir į jį supilame pupelių ar žirnių, kad kepdamas padas nepakiltų. Įkaitintoje orkaitėje pyrago padą kepame 15 minučių. Po to išimame kepimo formą iš orkaitės ir iššimame kepimo popierių su pupelėmis. Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 150 laipsnių.
  • Įdarui kukurūzų miltus sumaišome su šiek tiek vandens, kad gautūsi miltų pasta. Likusį vandenį supilame į nedidelį katiliuką arba gilesnę keptuvę. Ten pat supilame citrinų sultis, citrinų žieveles ir pagamintą kukurūzų miltų pastą. Viską užverdame ir visą laiką maišome. Paverdame dar kokias 2 minutes. Paliekame šiek tiek atvėsti. Kai masė šiek tiek pravės įberiame 5 šaukštus smulkaus cukraus ir įdedame kiaušinių trynius. Viską gerai išmaišome ir supilame ant paruoštos tešlos.
  • Kiaušinių baltymus išplakame iki putų. Paskui iš lėto, vis dar plakdami, supilame likusį cukrų į baltymus. Išplaktus kiaušinių baltymus su cukrumi supilame ant pyrago, paskirstome po visą kepimo indą ir kišame į orkaitę. Kepame 40 minučių. 


 Receptas iš knygos "Grandma's best recipies"

Skanaus ;)

2 komentarai:

  1. Man jis atrodo toks trapus.. bijociau pjaustyt :) Man tikrai ir vienas be grietineles puikiai tiktu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viršus pyrago tikrai trapus, bet apačia ganėtinai tvirta. O mes jį taip pat valgėme be grietinėlės ir puikiaiusiai jis mums susivalgė. Pyragas tikrai labai gaivus, gerai jaučiasi cirtinos rūgštelė :)

      Panaikinti