Reikės:
- 15 g. šviežių mielių (arba 7 g. džiovintų),
- 1 šaukšto medaus,
- 200 g. viso grūdo miltų,
- 300 g. kvietinių miltų,
- 2 nubrauktų šaukštelių druskos,
- 1 šaukšto kmynų,
- 1 šaukšto aguonų,
- 2 šaukštų linų sėmenų (aš naudojau sėklų mišinį duonai kepti),
- 2 šaukštų aliejaus,
- 300 - 350 ml. vandens,
- žiupsnelio cukraus,
- 1 kiaušinio, jei norėsite, kad duona blizgėtų, arba šiek tiek miltų.
Kas po ko ir kaip:
- Mieles sumaišome su pora šaukštų vandens ir žiupsneliu cukraus. Paliekame jas pastovėti.
- Miltus persijojame. Sietelyje likusias sėlenas supilame į persijotus miltus, ten pat suberiame druską, aguonas, kmynus ir sėmenis (sėklų mišinį duonai).
- Vandenį sumaišome su medumi, šaukštu aliejaus ir burbuliuoti pradėjusiomis mielėmis.
- Vandenį supilame į miltus ir šaukštu viską išmaišome. Rankomis viską suspaudžiame į vieną gumulą. Tešla turėtų būti lipni ir minkšta. jei ji sausa ir paviršiuje matosi miltai, įpilame dar šaukštą vandens. Tešla turėtų būti šlapia, dėl to jos neminkome, o leidžiame pailsėti ir sugerti visą drėgmę.
- Po 10 - 15 minučių tešlą šiek tiek pamaigome, palankstome dubenyje arba tiesiog paminkome kokias 7 minutes. Tešla nebus lengvai minkoma.
- Paminkę tešlą dedame ją į aliejumi išteptą dubenį, uždengiame švariu rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje valandai.
- Po vaklandos tešla turėtų būti šiek tiek pakilusi, bet labai didelio pakilimo tikrai nebus, bet skirtumas turi matytis, o jei tešla tokia pat kokia ir buvo, tai paliekame ją dar pastovėti .
- Tešlą atsargiai išimame iš dubens, pasidedame ant stalo. Jei labai limpa prie rankų, tai pasimiltuojame arba suvilgyti aliejumi (miltų nepadauginkite, nes kitaip ji bus kieta).
- Abiem rankomis formuojame duonos kepaliuką pailgą ar apvalų, kaip norisi. Suformuotą duoną dedame į riebalais išteptą arba miltais pabarstytą kepimo skardą. Duoną su visa skarda kišame į didelį plastikinį maišelį, suvilgytą aliejumi, ir paliekame šiltai, kad dar kartą paklitų. Kildinimo laikas gali užtrukti nuo 30 minučių iki valandos, priklausomai nuo šilumos ir mielių aktyvumo.
- Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių.
- Kai duona šiek tiek iškils, išimame iš maišelio ir pabarstome duoną miltais arba patepame kiaušinio plakiniu, jei norite, kad duona būtų blizgi.
- Paruoštą kepaliuką kišame į įkaitusią orkaitę ir kepame apie 30 minučių. tada patikriname ar duona nėra labai apskrudusi, jei ne toliau kepame, o jei apskrudo per daug sumažiname kaitrą ir dar pakepame 15 minučių.
Receptas iš knygos "Beatios virtuvė: Kepinių knyga"
Skanaus ;)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą