2013 m. sausio 3 d., ketvirtadienis

Kvietinė duona

Šiaip tai aš duoną perku, bet va nutiko taip, kad ji pasibaigė ir nusprendžiau, kad reikia ieškoti recepto ir išsikepti pačiai, kadangi raugo neturėjau ir neturiu, tai ieškojau tokios kur jo net nereikėtų. Ši duona tokia sunki, turtinga ir minkštimas toks šlapias. Kitą kartą duonos viršų ištepsiu kiaušiniu, kad ji blizgėtų, o ne miltais. Duona labai skani. Skaniausia buvo, kai ji buvo dar šilta ir sviestas ant jos tirpo ir gėrėsi į duoną (nors man visada skanu, kai duona arba bandelės būna šiltos, o sviestas užteptas lydosi ant jų).


Reikės:
  • 15 g. šviežių mielių (arba 7 g. džiovintų),
  • 1 šaukšto medaus,
  • 200 g. viso grūdo miltų,
  • 300 g. kvietinių miltų,
  • 2 nubrauktų šaukštelių druskos,
  • 1 šaukšto kmynų,
  • 1 šaukšto aguonų,
  • 2 šaukštų linų sėmenų (aš naudojau sėklų mišinį duonai kepti),
  • 2 šaukštų aliejaus,
  • 300 - 350 ml. vandens,
  • žiupsnelio cukraus,
  • 1 kiaušinio, jei norėsite, kad duona blizgėtų, arba šiek tiek miltų.


Kas po ko ir kaip:
  • Mieles sumaišome su pora šaukštų vandens ir žiupsneliu cukraus. Paliekame jas pastovėti.
  • Miltus persijojame. Sietelyje likusias sėlenas supilame į persijotus miltus, ten pat suberiame druską, aguonas, kmynus ir sėmenis (sėklų mišinį duonai).
  • Vandenį sumaišome su medumi, šaukštu aliejaus ir burbuliuoti pradėjusiomis mielėmis.
  • Vandenį supilame į miltus ir šaukštu viską išmaišome. Rankomis viską suspaudžiame į vieną gumulą. Tešla turėtų būti lipni ir minkšta. jei ji sausa ir paviršiuje matosi miltai, įpilame dar šaukštą vandens. Tešla turėtų būti šlapia, dėl to jos neminkome, o leidžiame pailsėti ir sugerti visą drėgmę.
  • Po 10 - 15 minučių tešlą šiek tiek pamaigome, palankstome dubenyje arba tiesiog paminkome kokias 7 minutes. Tešla nebus lengvai minkoma.
  • Paminkę tešlą dedame ją į aliejumi išteptą dubenį, uždengiame švariu rankšluosčiu ir paliekame šiltoje vietoje valandai.
  • Po vaklandos tešla turėtų būti šiek tiek pakilusi, bet labai didelio pakilimo tikrai nebus, bet skirtumas turi matytis, o jei tešla tokia pat kokia ir buvo, tai paliekame ją dar pastovėti .
  • Tešlą atsargiai išimame iš dubens, pasidedame ant stalo. Jei labai limpa prie rankų, tai pasimiltuojame arba suvilgyti aliejumi (miltų nepadauginkite, nes kitaip ji bus kieta).
  • Abiem rankomis formuojame duonos kepaliuką pailgą ar apvalų, kaip norisi. Suformuotą duoną dedame į riebalais išteptą arba miltais pabarstytą kepimo skardą. Duoną su visa skarda kišame į didelį plastikinį maišelį, suvilgytą aliejumi, ir paliekame šiltai, kad dar kartą paklitų. Kildinimo laikas gali užtrukti nuo 30 minučių iki valandos, priklausomai nuo šilumos ir mielių aktyvumo.
  • Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių.
  • Kai duona šiek tiek iškils, išimame iš maišelio ir pabarstome duoną miltais arba patepame kiaušinio plakiniu, jei norite, kad duona būtų blizgi.
  • Paruoštą kepaliuką kišame į įkaitusią orkaitę ir kepame apie 30 minučių. tada patikriname ar duona nėra labai apskrudusi, jei ne toliau kepame, o jei apskrudo per daug sumažiname kaitrą ir dar pakepame 15 minučių.


 Receptas iš knygos "Beatios virtuvė: Kepinių knyga"

Skanaus ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą