Gal kūčioms valgiai turi būti žuvis, žuvis ir dar kartą žuvis, tai Kalėdosm būna mėsa ir pyragai, oi kokie skanūs būna tie pyragai, ypač pačių kepti iš vakaro ir su nekantrumu laukiami paragauti. Gali pasirodyti, kad šitas pyragas labai ilgai ir nuobodžiai gaminasi, bet iš tikrųjų taip nėra, jis pasigamina labai labai greitai. Iš recepte nurodyto ingredientų kiekio pyrago papločiui išeina netgi du papločiai, taigi galite padvigubinti varškės mąsės ir spanguolių uogienės ingredientų kiekį ir kepti du pyragus: vieną galėsite pasilikti namuose, o antrą galėsite neštis į svečius. Pyragas labai puikiai laikosi ir išlieka šviežias. Taigi jei kepsite du pyragus ir neisite niekur į svečius manau, kad antrasis pyragas ilgai liks skanus. Na o jei nekepsite tik vieną pyragą, tai iš likusios tešlos galite išsikepti sausainių, nes šio pyrago ingredientai tokie, kaip ir imbierinių sausainių.
Iš orkaitės ką tik ištrauktas pyragas.
Spanguolių uogiene padengtas pyragas, paruoštas atvėsinimui
Papločiui reikės (išeis du papločiai arba vienas paplotis ir sausainiai):
- 100 g. šalto sviesto,
- 350 g. miltų,
- 100 g. cukraus,
- 1/2 šaukštelio kepimo miltelių,
- 1 šaukštelis vienodomis dalimis sumaišytų maltų gvazdikėlių, imbiero, kardamono, juodųjų ir kvapiųjų pipirų (arba meduolių mišinio, aš būtent jį ir naudojau),
- 1 šaukštelis cinamono,
- 1 šaukštas medaus,
- 1 šaukštas grietinės,
- 1 kiaušinis.
Varškės masei reikės:
- 250 g. varškės,
- 250 g. riebios grietinėlės,
- 2 kiaušiniai,
- 4 šaukštai cukraus,
- 1 šaukštas krakmolo.
Spanguolių uogienei reikės:
- 400 g. spanguolių (šaldytos irgi tinka),
- 1 apelsino sulčių ir šiek tiek tarkuotų žievelių,
- 200 g. cukraus.
Kas po ko ir kaip:
- Pirmiausia išverdame uogienę. Spanguoles, cukrų, apelsino sultis ir žieveles supilame į puodą ir kaitiname ant nedidelės ugnies kol spanguolės pradės sproginėti ir burbuliuoti. Paverdame dar kokias 7 minutes, išjungiame ir paliekame atvėsti.
- Ruošiame tešlą (ją galima pasigaminti ir kelios dienos prieš gaminant pyragą). Šaltą sviestą supjaustome kubeliais, ant jo suberiame miltus ir rankomis sugnaibome, kad miltai ir sviestas būtų panašūs į trupinius. Tada beriame cukrų, kepimo miltelius, prieskonių mišinį ir cinamoną. Sumaišome.
- Medų pakaitiname, kad nebūtų kietas, tada sumaišome su grietine ir kiaušiniu. mišinį supilame į miltų mišinį ir minkome tešlą. Kai tešla jau kimba padalijame ją į dvi dalis, suvyniojame jas į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą pusvalandžiui.
- Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Iš šaldytuvo išimame tešlą ir bandome pakočioti apskritimą. Kepimo formos (aš naudoju su nuimamais šonais) dugną išklojame kepimo popieriumi, taip lengviau išimsime pyragą iš jos. Į paruoštą kepimo indą įdedame iškočiotą tešlos apskritimą, apipjaustome nereikalingus kraštus (tešla turi dengti tik formos dugną, o šonai turi likti neuždengti tešla), o skyles užlopome. tešlą tankiai subadome šakute ir kišame į įkaitintą orkaitę 10 minučių. kai paplotis iškepa - išimame ir leidžiame pravėsti.
- Varškės masė: varškę suberiame į virtuvinį kombainą, supilame grietinėlę ir susmulkiname. Gausis vientisa varškė be jokių gabalų. Kiaušinius išplakame su cukrumi iki balsvų putų, tada įdedame šaukštą krakmolo ir išmaišome. Po truputį varškės masę išmaišome su plaktais kiaušiniais.
- Ant papločio dedame porą šaukštų spanguolių uogienės ir lygiai ją paskleidžiame. Ant viršaus supilame varškės masę ir kišame į 180 laipsnių orkaitę. Kepame 45 minutes nedarinėdami orkaitės, kad pyragas nesusproginėtų labai. Kai ištraukiame pyragą, jis turėtų viduryje dar būti liulantis, bet neskystas. Išimtą iš orkaitės paliekame ramybėje kokioms 5 minutėms, tada ant viršaus supilame likusią spanguolių uogienę ir paskleidžiame lygiai ant viso paviršiaus. Leidžiame visiškai atvėsti. Prieš nešant ant stalo ar į svečius pabarstome cukraus pudra, kad žiemiškiau atrodytų.
Receptas iš knygos "Metai Beatos virtuvėje"
Skanaus ;)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą