2012 m. gruodžio 23 d., sekmadienis

Imbieriniai sausainiai

Jau rytoj Kūčios, o šiandien mėgaujuosi ramuma ir nieko nebeveikiu, nes viskas ką reikėjo padaryti jau padaryta. Na liko tik dovanas supakuoti, bet čia menkniekis. O va prie sausainių tai buvo ką veikti. Visa laimė, kad pasikviečiau mažą padėjėją (pusseserę), kuriai buvo smagu, o ir man bei jos mamai visai linksma buvo. Žodžiu smagiai praleidome laiką ir dar sausainių prikepėme. Išėjo jų tikrai nemažai, užteko mano eglutei papuošti, padėjėjai namo jų išsinešti, taip pat pasipuošti eglutę ir dar liko pakramsnoti prie arbatos.


Mano padėjėja su mama :)

Labai rimtai žiūrinti į darbą padėjėja ir mano nugara :D

Reikės:
  • 125 g. sviesto,
  • 100 g. medaus (2 - 3 šaukštai),
  • 5 šaukštai grietinėlės arba pieno,
  • 200 g. cukraus,
  • 1 šaukštelis cinamono,
  • 1 šaukštelis malto imbiero,
  • 1 šaukštelis maltų gvazdikėlių,
  • 1/2 šaukštelio malto kardamono (o jei turite kardamono pumpurėlių, tai išlukštenkite 8 ir sugrūskite sėklas grūstuvėje),
  • 1/4 šaukštelio juodųjų pipirų,
  • 1/4 šaukštelio kvapiųjų pipirų,
  • keletas "tarkių" muskato riešuto,
  • 350 g. miltų,
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių,
  • miltų tešlai kočioti.


Kas po ko ir kaip:
  • Sviestą, medų, grietinėlę (arba pieną) ir cukrųsudedame į puodą ir kaitiname ant nedidelės ugnies, kol užverda ir ištirpsta cukrus. Į gautą sirupą suberiame cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, juoduosius ir kvapiuosius pipirus, kardamoną, įtarkuojame muskato riešutą. Viską išmaišome ir leidžiame dar pavirti kokias 5 minutes.
  • Miltus ir kepimo miltelius persijojame. Į juos supilame šiltą sirupą ir greitai sumaišome. Sumaišius tešlą ji turėtų atrodyti lipni, bet grąžiai atšokti nuo dubens sienelių. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą bent valandai, kad tešla atšaltų.
  • Atšalusią tešlą traukiame iš šaldytuvo. Stalo paviršių pabarstome miltais. Tešlą padaklijame į 3 gabalus ir po vieną kočiojame.
  • Tešlą iškočiojame kuo ploniau (geriausia būtų kokių 3 milimetrų storio). Ant iškočiotos tešlos dedame sausainių formeles ir išspaudžiame norimų, turimų formų sausainius, juose padarome skylutes, jei planuojame kabinti juos ant eglutės. Sausainius atsargiai perkeliame ant kepimo skardos, kurią išklojame kepimo popieriumi. Sausainius kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12 - 15 minučių. Kepančius sausainius stebėkite, nes jei tešla bus plonesnė juos reikės kepti trumpiau, o jei storesnė - ilgiau.
  • Iškepusius sausainius puošiame glaistu... arba ne. Kaip jau norėsis.




Sausainių glaistas pats paprasčiausias, manau jį visi žino, bet vis tiek parašysiu. Be to iš tiek cukraus pudros gavosi labai labai daug glaisto ir jo man apie puse liko nepanaudoto, taigi galite mažinti ir cukraus pudros kiekį jei nesiruošiate sausainių maudyti glaiste :)
  • 1 nedidelio kiaušinio trynys (jis nebūtinas),
  • 2 - 3 šaukštai citrinų sulčių (aš pyliau daugiau, nes man glaisto norėjosi su labiau jaučiama rūgštele),
  • 250 g. cukraus purdos.
  • maistinių dažų (jei norite, kad sausainiai būtų spalvoti).

Jeri naudojate baltymą, tai jį lengvai paplakame, kad tik suputotų. Į jį supilame cukraus pudrą ir citrinos sultis. Išmaišome ir dar paplakame elektriniu plaktuvu apie 5 minutes. Tada įpilame šiek tiek maistinių dažų, jei juos naudosite, juos išmaišome ir puošiame sausainius.
Glaistas turi būti klampus, ir nebėgti nuo šaukšto kaip lietinių tešla, bet ir nedribti gabalais.

Receptas iš knygos "Metai Beatos virtuvėje"

Skanaus ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą