2012 m. gruodžio 21 d., penktadienis

Plikyti pyragaičiai su plikytu kremu

Iki Kalėdų vos kelios dienos, o aš radau laisvą minutę papildyti savo blogą keletu receptų, kuriuos gaminau, bet niekaip neradau laiko įkelti anksčiau. Šiais metais visas Kalėdinis šurmulys man kažkoks ramesnis, palyginti su pernai, ir tai mane labai labai džiugina. Kūčias praleisime pas tėvus, taigi nereikės vienai gaminti visą dieną, darbai bus padalinti ant dviejų, Kalėdų diena taip pat jau suplanuota, kaip ir naujieji. Taigi lieka tik atsipalaiduoti ir laukti suplanuotų švenčių.

Ech kaip yra smagu nusipirkti (arba šiuo atveju gauti dovanų) receptų knygą, kurioje yra galybė receptų kuriuos nori išbandyti. Būtent tokia ir yra trečioji Beatos knyga, kurią man gimtadienio proga padovanojo mano draugas (tiksliau jam buvo keletą kartų pasakyta ko aš noriu dovanų). Šitie pyragaičiai pas mus tiesiog išgaravo, tiesiogine to žodžio prasme. Gamindama tikrai bijojau, kad jie gali man neišeiti, bet viskas gavosi puikiai. Pyragaičiai tobulai iškilo, kremas taip pat išėjo puikus, nei per saldus, toks kaip tik. kepant pyragėlius svarbiausia nevarstyti orkaitės durelių ir viskas turėtų tobulai iškilti. Taip pat juos formuojant reikėtų atsižvelgti į tai, kad jie vos ne trigubai išsipūs, tai palikite didesnius tarpus. Mano pyragaičiai su šokoladiniu glaistu, kuris jiems duoda to saldumo, kurį aš taip mėgstu, bet galima ir be jo jei nemėsgstate saldžių pyragaičių.


Plikytai tešlai reikės:
  • 300 ml. vandens,
  • 110 g. sviesto,
  • 150 g. miltų,
  • žiupsnelio druskos,
  • 1 šaukštelio cukraus (taip taip ŠAUKŠTELIO, o ne šaukšto),
  • 4 - 5 kiaušinių.


Kas po ko ir kaip:
  • Paimkite didesnį puodą, į jį supilkite vandenį, sumeskite kubeliais supjaustytą sviestą, suberkite cukrų ir druską. 
  • Atskirame dubenyje persijokite miltus.
  • Pradėkite kaitinti vandenį ir stovėkite šalia su miltais ir šaukštu. Stebėkite vandenį - sviestas pamažu tirps ir plėsis ant vandens viršaus. Pirmiausia pradės lengvai burbuliuoti kraštuose, o vėliau pradės virti ir likusiame plote. Kai daugiau nei 70 - 80 % paviršiaus pradės burbuliuoti, vienu judesiu suverskite miltus į puodą ir greitai maišykite. Kai praeis apie 20 - 30 sekundžių išjunkite viryklę ir toliau maišykite dar apie 20 sykių, o jei gerai išmaišėte tai ir mažiau užteks, nes jei persistengsite tešla gali nesigauti, suskilti ir sviestas iškils į jos paviršių.
  • Tešlą iškratykite į lėkštę ir suplokite, kaip blyną, kad greičiau atvėstų.
  • Kiaušinius įmuškite į dubenėlį ir paplakite, kad baltymas usimaišytų su tryniu.
  • Kai tešla bus vos vos šilta į ją įdėkite kelis šaukštus plakto kaiušinio ir plakite elektriniu plaktuvu arba šaukštu, bet man plaktuvas labiau patinka. Taip pamažu sudėkite visą kaiušinių plakinį. Tik atidžiai stebėkite tešlą, nes ji neturi būti per skysta ar per kieta. Ji turi kristi nuo šaukšto, kai jį lengvai krestelsite, bet nevarvėti kaip blynų tešla. Man užteko 4 didelių kiaušinių.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 210 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Pyragėlius galite daryti apvalius, tada nereikės konditerinio švirkšto, bet jei norite pailgų jo tikrai prireiks. Sukrėskite tešlą į konditerinį švirkštą ir jo pagalba formuokite pailgus pyragėlius palikdami didesnius tarpus, nes jie labai išsipūs kepdami.
  • Paruoštus pyragėlius kiškite tik į gerai įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 - 40 minučių, kol jie gražiai paruduos. Kai pyragėliai bus išsipūtę ir tapę šviesiai rudi išimkite juos ir šonuose arba apačioje padarykite po mažą skylutę, tada grąžinkite juos į orkaitę, kad visiškai išdžiūtų jų vidus. Leiskite jiems padžiūti dar 5 - 7 minutes.
  • Kai pyragėliai iškeps leiskite jiems atvėsti.


Plikytai tešlai reikės:
  • 300 ml. pieno,
  • 1 šaukšto krakmolo (apie 24 g.),
  • 1 šaukšto miltų (apie 24 g.),
  • 3 kiaušinių trynių,
  • 3 šaukštų cukraus,
  • 150 ml. plakamosios grietinėlės.


Kas po ko ir kaip:
  • Pieną pakaitinkite beveik iki virimo, kad puodo kraštuose pasirodytų burbuliukai, o tada išjunkite.
  • Trynius ištrinkite su cukrumi ir šaukštu karšto pieno, tada įpilkite dar keltą šaukštų pieno, suberkite krakmolą ir miltus. Viską sumaišykite.
  • Kai miltai bus gerai išmaišyti ir nebeliks gumuliukų, supilkite likusį pieną, gerai išmaišykite ir supilkite į švarų puodą.
  • Statykite kremą ant ugnies ir kaitinkite, kol užvirs. Kai kremas užvirs maišykite ir dar pavirkite. Kremas sutirštės ir taps tąsus ir tirštas.
  • Kremą supilkite į indą su dangteliu ir palikite atvėsti. padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų ir atšaltų.
  • Kai kremas atvės jis tikriausiai bus sušokęs į vieną luitą. Kremą suplakite virtuviniu kombainu arba galite pertrinti jį per sitelį, bet tai laaaabai ilgai užtruks.
  • grietinėlę išplakite iki standžių putų ir ją palaipsniui sumaišykite su plikyto kremo mase. Kremas taps purus ir lengvas.
  • Galiausiai kremą supilkite į konditerinį švirkštą ir per šone ar apačioje padarytą skylutę pripildykite juo eklerus.


Jei norite pyragaičius galite aptepti šokoladiniu glaistu:
Reikės:
  • 100 g. juodojo šokolado,
  • 50 g. sviesto,
  • 2 šaukštų cukraus pudros,
  • 2 šaukštų karšto vandens.

Kas po ko ir kaip:
  • Šokoladą ir sviestą ištirpinkite garų vonelėje. Kai šokoladas ir sviestas ištirps nukelkite nuo ugnies ir įberkite cukraus pudros. Viską išmaišykite ir įpilkite karšto vandens.
  • Gautą masę tepkite ant pyragaičių ir leiskite jai sustingti. Nors mes neištvėrėme ir valgėme iš karto, nes kvapas buvo nuostabus, kaip ir skonis.


Receptas iš knygos "Beatos virtuvė: Kepinių knyga"

Skanaus ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą