2012 m. gruodžio 23 d., sekmadienis

Kūčiukai


Kokios Kalėdos be kūčiukų? Pas mus kalėdos visada būna su jais ir dar su mandarinais, saldainiais ir visokiausiais sausainiais. Šiais metais pirmą kartą tie kūčiukai ant stalo bus ne iš parduotuvės, o mano pačios minkyti, pjaustyti ir kepti. Oi kaip man paskaudo nugarą stovint ir juos pjaustant. Bet buvo verta, nes Kūčioms valgysime namie keptus kūčiukus ir be to labai skanius. Jei neturite laiko ar nesate kantrus žmogus, geriau juos pirkite ir patys tikrai nedarykite, nes juos pjaustyti tikrai užtruks, juk reikia supjaustyti labai labai mažyčiais gabaliukais, nes kepdami jie išsipučia ir pasidaro dvigubai didesni. O dar juos sudėlioti į kepimo skardą, oi oi kiek darbo bus. Taigi galiu drąsiai sakyti, kad kūčiukų gaminimas nėra viens du ir gatava.


4 pilnutėlėms kepimo skardoms iškepti reikės:
  • 500 g. miltų,
  • 250 ml. pieno
  • 20 g. šviežių arba 7 - 10 g. sausų mielių,
  • 2 šaukštai cukraus,
  • 1 žiupsnelis druskos,
  • 2 šaukštai aliejaus,
  • 1 kiaušinis,
  • 2 šaukštai aguonų.
 

Kas po ko ir kaip:
  • Miltus persijojame, kad būtų birūs.
  • Pieną šiek tiek pašildome, kad būtų kųno temperatūros ir įmerkus pirštą nebūtų nei per šaltas, nei per karštas. Mieles, jei šviežios, ištriname su žiupsneliu druskos ir šaukštu pieno. Jei mielės sausos - maišome jas su visu pienu.
  • Jei naudojame šviežias mieles tada likusį pieną išplakame su druska, cukrumi, aliejumi ir kiaušiniu, kad būtųvientisas plakinys. Į plakinį supilame sutrintas mieles ir išmaišome. O jei naudojome sausas mieles į jas supilame visus ankščiau išvardintus ingredientus ir suplakame su šakute. Tada beriame truputį mažiau nei pusę miltų ir sumaišome, gaunasi tirštoka, bet ne minkoma tešla. Dubenį pridengiame švariu rankšluosčiu ir paliekame pastovėti šiltoje vietoje pusvalandžiui.
  • Į pastovėjusią tešlą supilame likusius miltus ir aguonas. tešlą išminkome. Jei tešla atrodo šlapia įdedame dar truputį miltų, tik neperdedame per daug. Tešlą minkome kokias 5 minutes, kad pasidarytų minkšta, blizgi ir neliptų prie rankų. Tada tešlą vėl uždengiame rankšluosčiu, statome ją šiltai ir leidžiame jai padvigubėti. Tai gali užtrukti valandą ar net pusantros.
  • Kai tešla iškyla, ją suminkome, imame po nedidelį gabalėlį, suvyniojame į pailgą ir ploną volelį ir jį supjaustome labai mažais gabalėliais. Supjaustytus kūčiukus sudedame į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepame 190 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių. Kepimas gali užtrukti ir ilgiau jei kūčiukai bus didesni.
 
Ramių, jaukių ir sočių jums visiems Kūčių, na ir žinoma gražių ir šiltų kalėdų :)


Receptas iš knygos "Metai Beatos virtuvėje"

Skanaus ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą