2013 m. vasario 24 d., sekmadienis

Kokorai

Kokorai tai beveik žemaičių blynai, tik įdaras ne mėsa, o troškinti rauginti kopūstai. Bulves ir kopųstus geriausia pasiruošti iš vakaro. O dar geriau jei viena diena šeimynai paruošit troškintų raugintų kopūstų su bulvėmis, o iš likučių pagaminsit kokorus, taip nereikės nieko išmesti ir patiekalas rytojui bus naujas. Mažiau galvojimo ką pagaminti rytoj ir panašiai. Na, o jei nenorite valgyti troškintų raugintų kopūstų tai vis tiek geriau jau juos išsitroškinti iš vakaro ir bulves išsivirti ir susigrūsti iš vakaro patarčiau, nes tiek įdaras tiek ir pati bulvių tešla turi būti šalti.


Tešlai reikės:
  • 1,5 kg. bulvių,
  • druskos
  • 1 didelis svogūnas (nebūtina),
  • 2 kiaušiniai,
  • juodųjų pipirų,
  • 2 šaukštai miltų,
  • 2 šaukštai krakmolo,
  • miltų pavolioti,
  • aliejaus kepti.


Įdarui reikės:
  • 500 g. raugintų kopūstų,
  • 100 g. rūkytos šoninės,
  • 1 svogūnas,
  • 1 morka,
  • 1 šaukštelis kmynų,
  • 1 šaukštas pomidorų pastos,
  • vandens.


Kas po ko ir kaip:
  •  Pirmiausia pasiruošiame įdarą, nes jis ilgiau troškinsis. Smulkiai supjaustytą šoninę šiek tiek pakepiname puode, kuriame troškinsime pačius kopūstus, kad pasileistų riebalai. Tada suberiame smulkiai supjaustytą svogūną ir jį pakepiname.
  • Kai svogūnai grąžiai pagelsta ir suminkštėja suberiame į keptuvę nuskustas ir sutarkuotas morkas, truputį patroškiname, suberiame kmynus. Tada į tą patį puodą sudedame kopūstus, pomidorų pastą ir jei kopūstai nėra pakankamai drėgni įpilame pusę stiklinės vandens. Viską išmaišome. Puodą uždengiame dangčiu ir leidžiame kopūstams pasitroškinti ant nedidelės ugnies 40 minučių.
  • Bulves nuskutame ir išverdame pasūdytame vandenyje. Jei norite galite į verdančias bulves įmesti svogūną, kad bulvės būtų atomatingesnės, bet tai nėra būtina. Bulvėms išvirus jas nusunkiame ir dar pakaitiname, kad nugaruotų likęs vanduo. Jei dėjote svogūną, tai jį išimkite. 
  • Bulvių košės grūstuvu bulves sugrūdame, kad nebeliktų didelių gumulų. Galima sumalti ir mėsmale.
  • Kai bulvės atšals galima pradėti gaminti toliau. Kiaušinius įmušame į dubenėlį, įberiame žiupsnelį druskos, pipirų ir išplakame. Kiaušinių plakinį supilame į bulves iš kelis kartus pamaišome šaukštu. Miltus sumaišome su krakmolu ir suberiame į bulves. Masę sumaišome, o paskui paminkome. Jei bulvės labai kimba prie rankų įdedame dar šiek tiek miltų.
  • Iš tešlos formuojame blynus, o į jų vidurį įdedame raugintų kopūstų, tik reikia žiūrėti, kad kopūstai būtų sausi, taigi gali tekti juos nusunkti. Įdėjus į blyną įdaro kraštus užspaudžiame, o jei reikia gaima paimti dar šiek tiek bulvių tešlos ir jos uždėti ant viršaus. Švelniai pakočiojame, pasukiojame tarp delnų ir lengvai suplojame, kad gautūsi pailgas blynas. Pavoliojame miltuose ir kepame įkaitintoje keptuvėje ant nedidelės ugnies, kad blynas gražiai apskrustų iš abiejų pusių. Blynus valgome su kokiu norime padažu.

 Receptas iš knygos: "Metai Beatos virtuvėje"

Skanaus ;)

1 komentaras: