2013 m. vasario 18 d., pirmadienis

Lipnios cinamoninės bandelės

Dar vienas receptas iš Beatos kepinių knygos. Šias bandeles buvau prižadejusi iškepti draugui, kai jis man padovanojo šią knygą ir kai varčiau savo dovaną su šypsena veide. Jam, kaip pats sakė, žiauriai patinka bandelės su cinamonu, tos lipnios ypač. Kaip sakant jei pažadėjau tai reikia ir gaminti, nors ir ilgai atidėliojau, bet pagaliau ryžausi ir iškepiau. Tikriausiai nelabai norėjau aš jas kepti, nes sudėtyje yra mielių, o su mielėmis aš nelabai draugauju, iki šių bandelių kepimo. Anksčiau visada naudojau sausas mieles ir man dažniausiai tešla neiškildavo ir iš mielinių gaminių gaudavosi šnipštas. Tai ir yra ta priežastis kodėl vengdavau kepti kažką su mielėmis. Šias bandeles nusprendžiau pabandyti iškepti su šviežiomis ir padariau išvadą, kad sausų mielių tikriausiai daugiau niekada nebenaudosiu, nes su šviežiomis viskas ėjosi kaip iš pypkės ir ne tik su šiomis bandelėmis, bet taip pat ir su Semla bandelėmis, kurias kepiau užgavėnėms. Viskas iškilo kuo puikiausiai, bandelės minkštutėlės ir purutėlės. Taigi išvada po bandelių kepimo vienintelė - Sausoms mielėms - NE! Šviežioms mielėms - TAIP! :)


Reikės:
  • 500 g. miltų,
  • 250 ml. pieno,
  • 1 šaukšto cukraus,
  • 20 g. šviežių mielių (arba 10 g. sausų),
  • 60g. sviesto,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 šaukštelio druskos,
  • 120 g. kambario temperatūros sviesto (įdarui),
  • 150 g. cukraus (įdarui),
  • 3 šaukštelių malto cinamono (įdarui).



Kas po ko ir kaip:
  • Pieną pakaitiname beveik iki virimo ir paliekame jį atvėsti iki kūno temperatūros, o kol pienas vėsta sudedame į jį sviestą, kad ištirptų.
  • Mieles ištriname su šaukštu šilto pieno ir žiupsneliu cukraus, leidžiame joms pradėti burbuliuoti.
  • Kiaušinį lengvai suplakame su likusiu cukrumi.
  • Miltus persijojame ir sumaišome su druska. Į miltus supilame mieles,  išplaktą kiaušinį ir beveik visą iki kūno temperatūros atvėsusį pieną (pasiliekame apie 50 ml.). Pirmiausia išmaišome viską šaukštu, paskui paminkome rankomis. Jei tešla labai kieta ir matosi dideli nesuminkytų miltų šuorai, įpilkite dar pieno kurio šiek tiek pasilikome. Tešla turi būti drėgnoka ir kibti prie rankų. Tešlai leiddžiame pastovėti apie 10 minučių, kad miltai sugertų drėgmę, tada išimame tešlą iš dubens ir minkome kokias 7 minutes.
  • Suminkytą tešlą dedame atgal į dubenį, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame pakilti 40 minučių. Gali kartais prireikti ir daugiau laiko tešlai pakilti.
  • Kol tešla kyla cukrų susimaišome su cinamonu, o iš šaldytuvo išimame sviestą, kad atšiltų.
  • Kai tešla pakyla išimame ją iš dubens ir iškočiojame 0,5 - 1 centimetro storio stačiakampį. Tešlos viršų ištepame puse nurodyto sviesto kiekio ir pabarstome daugiau nei puse kiekio cukraus ir cinamono mišiniu. Tada susukame tešlos gabalą į tamprų vyniotinį.
  • Kepimo skardos dugną ir kraštus ištepame likusiu sviestu ir ant jo suberiame likusį cukraus ir cinamono mišinį.
  • Susuktą vyniotinį supjaustome į norimą kiekį gabaliukų, tada bandeles sudedame į kepimo indą vieną šalia kitos, tačiau paliekame tarp bandelių tarpus, nes jos kildamos padvigubės.
  • Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Kol orkaitė įkais, bandelės dar kartą pakils (apie 25 minutes jos turi kilti). Bandeles kišame į gerai įkaitintą orkaitę  ir kepame apie 25 minutes. 
  • Iškepusias bandeles palikite šiek tiek atvėsti skardoje, o paskui atsargiai, pasidėję lėkštę ar lentelę, apverskite kepimo indą, kad bandelės iškristų.



Receptas iš knygos : "Beatos virtuvė: Kepinių knyga"

Skanaus ;)

1 komentaras:

  1. Tavo blogas buvo pažymėtas žaidime "11". Jei dar nesudalyvavai, nori, tai kviečiu :)
    http://belgija.blogspot.be/2013/02/tinklarastininku-zaidimas-atrakcija-11.html

    AtsakytiPanaikinti