2013 m. vasario 18 d., pirmadienis

Semla, arba Švediškos užgavėnių bandelės

Šias užgavėnes nusprendžiau kepti ne blynus, kaip kiekvienais metais o kokorus. Bet kaip jau užgavėnės be kažko saldaus?.. Taigi nuspresta buvo, kad desertui bus Semla. Apie ją skaičiau ne tik Beatos keipnių knygoje, bet taip pat ir internetiniame žurnale "Debesys". Dar labai norėjosi jas išsikepti ir paragauti vien dėl to, kad aš pati 3 metus dirbau Švedijoje, tik gaila kad nebūdavau ten per užgavėnes, nes Semlų būčiau prisipirkusi kalnus. Laaabai skanios bandelės, o tas riešutinis įdaras pasakiškas. Man išėjo 16 normalaus dydžio bandelių, bet kitą kartą tikrai dalinsiu į daugiau dalių, nes tos normalios man pasirodė kiek per didelės. Kas dar mane labai išgasdino jas kepant -  ištraukus bandeles iš orkaitės jos buvo tokios minkštos, kad aš pradėjau abejoti ar jkos iškepusios, nes paspaudus atrodė, kad jų tik viršus apskrudęs, o vidus žalias, bet viskas ten buvo gerai, tiesiog bandutės tokios minkštutės ir purutės gaunasi. Bandelės patiko visiems kas ragavo, o aš tikrai žinau, kad jas dar ne kartą gaminsiu, nes jos tikrai nuostabios.


Bandelėms reikės:
  • 25 g. šviežių mielių(arba 12 g. sausų),
  • 220 ml. pieno,
  • 500 - 550 g. miltų (man užteko 500 g.),
  • 3šaukštų cukraus,
  • 80 g. sviesto,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 šaukštelio šviežiai grūsto kardamono (jei turit tik malto berkite daugiau),
  • 1 nubraukto šaukštelio druskos,
  • 1 kiaušinio bandelių viršui patepti.


Įdarui reikės:
  • 50 g. minkšto sviesto,
  • 80 g. cukraus pudros,
  • 80 g. maltų migdolų,
  • keli šaukštai pieno,
  • 200 ml. plakamosios grietinėlės (35% riebumo) (man prireikė jos daugiau),
  • cukraus pudros pabarstymui.


Kas po ko ir kaip:
  •  Pieną užkaitiname beveik iki virimo. Į šiltą pieną sudedame sviestą, kad jis ištirptų. palaukiame kol pienas stvės iki kūno temperatūros.
  • Mieles sumaišome su šaukštu atvėsusio pieno ir šaukšteliu cukraus.
  • Miltus persijojame ir sumaišome su druska.
  • Jei naudojame kardamono ankšteles iš jų išlukštename grūdelius ir sugrūdame grūstuvėje. jei naudojame jau maltą tiesiog sudedame kardamoną į miltus.
  • Kiaušinį lengvai išplakame su pora šaukštų cukraus.
  • Miltuose padarome įdubą ir į ją supilame pieną, mieles ir išplaktą kiaušinį. tešlą išmaišome šaukštu, po to rankomis paminkome. Leidžiame tešlai pastovėti 10 minučių, kad miltai sugertų drėgmę. Paskui tešlą dar šiek tiek paminkome, kad visos sudedamosios dalys suliptų į vieną gumulą ir pasidarytų vientisa masė. Tešlą dedame į dubenį ir uždengę rankšluosčiu leidžiame jai pakilti 45 minutes.
  • Pakilusią tešlą padaliname į vienodo dydžio gabaliukus. tešlos gabaliukus paminkome, pamaigome ir suformuojame gražius rutuliukus ir dedame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Kai visos bandelės bus išdėliotos uždengiame jas rankšluosčiu ir leidžiame dar apie 30 minučių pakilti.
  • Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių.
  • Prieš kišant bandeles į orkaitę, išplakame kiaušinį ir juo patepame bandelių paviršių. tada kišame bandeles į orkaitę ir kepame 15 - 25 minutes kol bandelės paruduos ir dar šiek tiek pasipūs. Kepimo laikas priklauso nuo bandelių dydžio.
  • Iškepusioms bandelėms leidžiame visiškai atvėsti.
  • Kol bandelės vėsta pasidarome įdarą: Sviestą labai gerai išsukame su cukraus pudra. Išsukta masė turi priminti minkštą balsvą kremą. Po truputį suberiame maltus migdolus, nuo jų kremas gerokai sutirštės.
  • Atvėsusioms bandelėms nupjauname viršūnėles ir atsargiai išskobiame vidų. Neišimame viso bandelės minkštimo, tik tiek, kad būtų galima į bandelę įdėti šiek tiek įdaro.
  • Pusę išskobto minkštimo sulaistome pienu ir išmaišome, kad pasidarytų tirštoka košelė. Gautą košę palaipsniui sumaišome su migdolų ir sviesto kremu, tik nesudėkite košelės visos iš karto. Įdaras turėtų gautis ganėtinai minkšta, bet standi ir nevarvanti.
  • Išplakame grietinėlę ir jei norime subebame į konditerinį švirkštą, bet tai nebūtina. Grietinėlė grąžiai atrodys ir uždėta šaukštu.
  • Į kiekvieną išskobtą bandelę įdedame po šaukštelį įdaro, ant viršaus uždedame arba išspaudžiame išplaktos grietinėlės ir uždedame bandelės kepurėlę. bandeles pabarstome cukraus pudra. 
  • Pasiruošiame mėgiamos arbatos ir mėgaujamės bandelėmis.


Receptas išknygos: "Beatos virtuvė: Kepinių knyga"

Skanaus ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą