2012 m. gegužės 24 d., ketvirtadienis

Migdolų duona


Praėjęs savaitgalis buvo tikrai smagus. Nepaisant to, kad buvo visiškas nusivarymas nuo kojų ir miego trūkumas man buvo taip linksma ir gera pagaliau ištrūkti iš namų ir palikti tą nuobodžią rutiną, kuri įsiėdė iki kaulų smegenų. Taigi su drauge susitarėme, kad lėksime pasišokti, o ji dar pasiūlė šeštadienį nueiti ir į Chaimo Frenkelio vilos parko atidarymą :) Aš aišku net nesudvejojusi sutikau ir tikrai nepasigailėjau, nes buvo puiku, o ir gėdos prisidarėme mažos, na bet taip tik dar smagiau :) Negana to dar ir ryte buvo smagu, nes gatvėse šurmuliavo žmonės ir visur skambėjo muzika :) Visur vis kitokia, vieni grojo gitaromis, kiti dydžėjavo, treti dainavo dainas Dievui, žodžiu buvo įvairių stilių ir įvairios muzikos. Vakare aplankėme Chaimo Frenkelio vilą, apžiūrėjome parodas, ir net įsitaisėme pažiūrėti filmą viename iš vilos kambarių :) O naktį aišku sulaukėme kulminacijos, pasitiesėme ant žolyno pledą, susėdome ir stebėjome, kaip paleidžiamas fontanas. Na o po visko sekė dar vienas filmas, tik šį kartą lauke. Aš niekada nežiūrėjau filmo lauke, buvo smagu, kažkas naujo ir įdomaus, bet visas įdomumas išgaravo, kai aplink pradėjo sukinėtis porelės neapsispresdamos kur atsisėsti ir vis užstodamos vaizdą. Taigi susirinkome daigtus ir nusprendėme traukti namo, nes ir uodai savo darbą padarė su mūsų vargšėmis kojomis :) Bet kaip visada po gero seka bloga, tai neaplenkė ir manęs, bet apie blogus dalykus geriau nekalbėti, juos reikia giliai giliai paskandinti užmarštyje ir džiaugtis tik gražiais atsiminimais, ką aš ir darau :)

O dabar apie duoną! Ką galima pasakyti apie duoną? Ogi tik tiek, kad jos tikrai yra pas visus ir tai yra vienintelis iš nedaugelio dalykų kuriuos galime rasti ant kiekvieno stalo. Ir nesvarbu kokia ji, bet jos visur rasite :) Migdolų duonos nesu niekada ragavusi, dėl to ir nusprendžiau, kad reikia ją išsikepti, kai galvojau kur panaudoti užsilikusius migdolus. Ir tikrai nenusivyliau, o be to kepiau ją dar kartą jau po keletos dienų, nes mano mamai ji taip pat labai patiko ir paprašė manęs, kad iškepčiau prieš jai išvykstant, kad galėtų vežtis ją su savimi :) Taigi manau čia yra pats geriausias paskatinimas pabandyti ją išsikepti jei dvejojate :)
Pati duona labai tinkama valgyti su uogienėmis ar visokiais šokoladiniais kremais. Kramtant jaučiasi migdolų trupiniai, kas man labiausiai ir patinka šioje duonoje, o tas jos geltonumas tiesiog nuostabus. Nežinau ar tai dėl naminių kiaušinių ar ji ir su parduotuviniais kiaušiniais tokia pat geltona, bet mane tas jos gelsvumas žavėjo, nes dar neteko matyti tokios gražiai geltonos duonos (oho kiek daug kartu paminėjau žodį DUONA), deja mano fotoaparatas nėra toks geras ir jame nesimato to gelsvumo. Na gana čia daugžodžiauti laikas gaminti! :)


Perspėju, kad ją kepti reikia tikrai ne vakare, nes tešlos kildinimas užtrunka 4.30 val. o kur dar kepimas ir pats gaminimas... Be to iš duotų produktų išeina du kepaliukai, taigi jei nemanote, kad ji bus greitai suvalgyta, o antrojo neturite kam padovanoti tai gaminkite iš pusės produktų.


Reikės:
  • 500 g. miltų,
  • 2 šaukšteliai sausų mielių,
  • 100 g. migdolų,
  • 500 ml. pieno,
  • 60 g. sviesto + 2 šauštai sviesto,
  • 2 dideli kiaušiniai,
  • 60 g. cukraus,
  • žiupsnelis druskos.



Kas po ko ir kaip:
  •  Sausoje įkaitintoje keptuvėje nuolat maišydamos pakepinkite migdolus apie 6 minutes. Ataušinkite, susmulkinkite ir dideliame puode sumaišykite su 450 ml. pieno. Pieną su migdolais virkite apie 15 minučių, kartkartėmis pamaišykite. Nuimkite nuo ugnies ir ataušinkite, pamaišydamos 2-3 kartus.
  • Likusiame piene ištirpinkite mieles.Į ištirpusias mieles supilkite migdolų pieną, sumaišykite.
  • 60 g. sviesto supjaustykite gabaliukais ir sumaišykite su 100 g. miltų. Pusę likusių miltų suberkite į migdolų masę, maišykite kol tešla taps vientisa. Tada įmuškite kiaušinius, įberkite cukrų ir druską. Viską sumaišykite.
  • Supilkite likusius miltus (taip pat ir tuos, kurie buvo sumaišyti su sviestu) ir užminkykite tešlą. Tešla bus lipni, bet neišsigąskite, taip turi būti. Dėkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite apie 6 minutes. Tešla taps glotni ir šiek tiek lipti prie rankų. Dėkite tešlą į didelį dubenį, uždenkite ir palikite kilti 2 valandas.
  • Sviestu ištepkite dvi skardas arba paprasčiausiai išklokite kepimo popieriumi. Tešlą padalinkite į dvi dalis ir sudėkite į skardas, tada jas uždenkite ir palikite pakilti dar pusantros valandos. 
  • Lydytu sviestu patepkite tešlos paviršių ir kepkite apie 30 - 40 min. iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.


Receptas iš žurnalo "Virtuvė. Nuo...Iki..." Nr. 9(28), 2011.

Skanaus ;)

2 komentarai:

  1. puiki antra nuotrauka, iškart matosi, koks minkštumėlis. O kur mama išvyko?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū :) Mamą, su duonos kepaliuku išlydėjau į Švediją :) Turbūt čia bus mano nauja tradicija - visus išlydėti (ir pasitikti) su kuo nors mano gamintu, nes prima draugą išlydėjau su griliažiniais saldainiais, dabar mamą, įdomu, kas toliau bus išlydėtas...

      Panaikinti